XAVIER BETTEL

Lažni magistar na čelu članice EU! Od 56 stranica, luksemburški premijer nije plagirao samo dvije: ‘Možda sam pogriješio‘

Neovisni stručnjaci potvrdili su kako Xavier Bettel nije kopirao samo nekoliko odlomaka u uvodu i jednako kratak zaključak spornog rada
Xavier Bettel 
 JOHANNA GERON/POOL/AFP

Posramljeni luksemburški premijer Xavier Bettel (48) priznao je da je njegova doktorska disertacija "trebala biti napisana drugačije" nakon što je medijska istraga otkrila kako samo dvije od ukupno 56 stranica nisu plagirane.

Bettel, koji premijersku funkciju obnaša od 2013. godine, rekao je kako je spomenuta disertacija pod naslovom "Prema mogućoj reformi sustava glasovanja u Europskom parlamentu" stara više od 20 godina i da je "napisana mirne savjesti", prenosi The Guardian.

- Ali s današnjeg stajališta, da, moglo se - možda se i trebalo - nešto učiniti drugačije - izjavio je.

Sporni rad napisan je kao dio tzv. napredne diplome, koja je zapravo ekvivalent magisteriju - i to iz područja javnoga prava i političkih znanosti, smjera koji je Bettel završio na Sveučilištu u francuskom Nancyju iste godine kad je ušao u luksemburški parlament.

Bettel kaže kako ima "puno povjerenje u Sveučilište Lorraine koje sad treba procijeniti zadovoljava li njegov rad njihove standarde" te ističe kako će "on bez pogovora prihvatiti njihovu odluku, čak ako bi ista značila i povlačenje njegove kvalifikacije".

Luksemburški mediji otkrili su kako Bettelov plagijat sadrži dugačke odlomke teksta koji su bez navođenja originala i autora u potpunosti prepisani iz dvije knjige, s četiri web stranice te iz jednog članka objavljenog u tisku. Neovisni stručnjaci potvrdili su kako nisu kopirani samo neki odlomci u uvodu i jednako kratak zaključak disertacije.

Punih 20 stranica rada Bettel je ukrao direktno s web stranice Europskog parlamenta, a još devet stranica prepisao je iz izvješća jednog grčkog europarlamentarca iz 1998. godine. Još neki odlomci uzeti su iz standardnog uvodnog udžbenika o institucijama Europske unije.

- Spomenuti plagijat vrlo je problematičan jer su dugi odlomci prenošeni gotovo od riječi do riječi - rekla je Anna-Lena Högenauer, profesorica političkih znanosti na Sveučilištu u Luksemburgu. No, bivši premijerov nadređeni, Etienne Criqui, kaže kako su "standardi bili drugačiji prije izuma softvera za otkrivanje plagijata".

Podsjetimo, njemačka ministrica obitelji Franziska Giffey u svibnju je podnijela ostavku zbog tvrdnji da je plagirala svoj doktorski rad. Godine 2013. Annette Schavan, bivša njemačka ministrica obrazovanja, također je morala odstupiti nakon što joj je Sveučilište u Düsseldorfu oduzelo doktorat, a 2011. ministar obrane Karl-Theodor zu Guttenberg podnio je ostavku iz istoga razloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:55