OTPOR KONZERVATIVCIMA

LECH WALESA PODRŽAO PROSVJEDNIKE 'Naša je generacija uspjela skrenuti Poljsku na pravi put. Ne smijemo nikome dopustiti da to uništi'

 
 Kacper Pempel/Reuters / Agencja Gazeta/Jan Rusek

Nekadašnji poljski predsjednik Lech Walesa u subotu se u Gdanjsku pridružio prosvjednicima koji su se okupili kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog odluke o reformi Vrhovnog suda.

Zastupnici donjeg doma parlamenta u četvrtak su prihvatili spornu reformu Vrhovnog suda, a potvrdio ju je u subotu ujutro i gornji dom.

Da bi stupio na snagu treba ga još potvrditi predsjednik Andrzej Duda, koji također dolazi iz vladajuće stranke Pravo i pravda.

On ima 21 dan da potpiše tekst, stavi veto ili u slučaju sumnje preda ga na odlučivanje Ustavnom sudu.

"Naša je generacija uspjela skrenuti Poljsku na pravi put i uspješno je voditi. Ne smijemo nikome dopustiti da to uništi", rekao je bivši poljski predsjednik.

Former Polish President Lech Walesa attends a protest against Supreme Court legislation, in Gdansk, Poland July 22, 2017. Agencja Gazeta/Jan Rusek via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. POLAND OUT.
Agencja Gazeta/Jan Rusek / REUTERS
Lech Walesa

"Unatoč svom zdravstvenom stanju, uvijek ću biti uz vas. 1989. predali smo vam demokratsku Poljsku, a vi se sada za nju morate boriti svim sredstvima", rekao je povijesni čelnik Solidarnosti, čije su riječi okupljeni pozdravili burnim pljeskom.

Europska komisija u srijedu je pozvala Varšavu da "prekine" reformu pravosudnog sustava, zaprijetivši sankcijama.

People gather in front of the Supreme Court during a protest against the Supreme Court legislation in Warsaw, Poland, July 22, 2017. REUTERS/Kacper Pempel
Kacper Pempel / REUTERS
Prosvjedi u Varšavi

"Veoma smo blizu tome da pokrenemo članak 7 ugovora EU-a", što znači moguće sankcije poput ukidanja prava glasovanja Poljske u EU-u, upozorio je potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

No konzervativci u stranci Pravo i pravda (PiS), na vlasti od jeseni 2015., odlučili su zanemariti upozorenja Europske komisije, predsjednika Europskog parlamenta i Vijeća Europe.

People gather in front of the Supreme Court during a protest against the Supreme Court legislation in Warsaw, Poland, July 22, 2017. REUTERS/Kacper Pempel
Kacper Pempel / REUTERS
Prosvjedi u Varšavi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2022 06:17