ZAHVAT

Lech Walesa uspješno operiran: ‘Hvala, sve je uspjelo! Dobro se osjećam‘

Walesa je primljen u bolnicu radi planirane zamjene baterije njegova srčanog elektrostimulatora i popravka slomljene žičice
Lech Walesa
 Gabriel Bouys/AFP

Lech Walesa (77), simbol borbe s komunističkim režimom u Poljskoj 1980-ih, potvrdio je u ponedjeljak u priopćenju da je uspješno operiran.

"Hvala, sve je uspjelo", rekao je dobitnik Nobelove nagrade za mir 1983. i bivši poljski predsjednik na Facebooku.

"Dobro se osjećam", dodao je.

Nekoliko sati prije, njegov tajnik Marek Kaczmar rekao je za agenciju AFP da je operacija, koja je trajala četiri i pol sata, završila i da se "šef vratio u bolničku postelju".

Dobitnik Nobelove nagrade za mir u 1983. i bivši poljski predsjednik u nedjelju je objavio video poruku u kojoj izražava zabrinutost za svoje zdravlje i najavljuje odlazak u bolnicu, ne rekavši kada će biti otpušten.

"Odlazim u bolnicu. Što će biti poslije, pokazat će vrijeme", rekao je u toj poruci bivši karizmatski vođa sindikalnog pokreta Solidarnost koji je 1989. mirnim prosvjedima srušio komunizam u Poljskoj.

Po Kaczmarovim riječima, Walesa je primljen u bolnicu radi planirane zamjene baterije njegova srčanog elektrostimulatora (pacemakera) i popravka žičice koja se "vjerojatno slomila".

Radeći kao električar u brodogradilištu u Gdanjsku, Lech Walesa je zaprepastio komunistički blok i cijeli svijet kada je 1980. stao na čelo štrajkaškog pokreta u kojemu je sudjelovalo 17.000 radnika brodogradilišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2022 04:56