ZIMSKA OLUJA ELLIOT

Ledena oluja okovala velik dio SAD-a: U prometu počinje totalni kaos, već otkazano 4400 letova

Nacionalna meteorološka služba priopćila je da su do kraja tjedna u nekim dijelovima zemlje moguće temperature od -45°C do -55°C
 Geoff Robins/Afp

Zračni prijevoznici otkazali su više od 4400 letova u SAD-u u petak zbog jake zimske oluje koja je omela rad aerodroma diljem SAD-a i zadala frustracije tisućama putnika tijekom blagdana.

Otkazivanja su se nastavila nakon što je u četvrtak otkazano 2700 letova, prema stranici za praćenje letova FlightAware. Željeznički putnički prijevoznik Amtrak također je otkazao desetke vlakova koji voze tijekom Božića zbog čega su tisućama putnika narušeni planovi za blagdane.

Američka Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) obustavila je ili odgodila letove zbog odmrzavanja na brojnim američkim aerodromima zbog zimskih uvjeta.

image
Geoff Robins/Afp

Priopćila je da će "žestoka zimska fronta koja se kreće preko Velikih jezera do sjeveroistoka uvelike utjecati" na letove, te dodala da su "odgode letova vrlo izgledne od Bostona do aerodroma metropolitskog područja D.C.-a, Seattle-Tacomi, međunarodnim zračnim lukama u Portlandu i u Aspenu" u Coloradu.

Ministar prometa Pete Buttigieg za CNN je rekao da je američki zrakoplovni sustav "pod golemim pritiskom" te da dvije različite oluje i jaki vjetrovi utječu na rad zračnih luka diljem zemlje. Oko 10 posto američkih letova otkazano je u četvrtak, kazao je Buttigieg.

"Čeka nas puno prekida prometa", rekao je.

image
Geoff Robins/Afp

Još 5500 američkih letova otkazano je u petak, među kojima je više od petine letova American Airlinesa, United Airlinesa, Delta Air Linesa i Southwest Airlinesa.

Southwest je u petak otkazao 889 letova, više od petine svih svojih zakazanih letova, a Alaska Airlines otkazala je njih 359, odnosno 46% svojih letova.

Weather Channel nevrijeme je nazvao Zimska oluja Elliot, a prema prognozama američkih medija očekuje se najhladniji Božić od kasnih osamdesetih.

image
Mandel Ngan/Afp

Nacionalna meteorološka služba (NWS) priopćila je da su do kraja ovog tjedna u nekim dijelovima zemlje moguće temperature od -45 °C do -55 °C. Predviđaju da bi idućih dana više od 100 dnevnih rekorda moglo biti srušeno ili izjednačeno. Najavljeni vjetar može uzrokovati ozebline za manje od pet minuta ako se mjere opreza ne poduzmu pravovremeno, a moguće su i hipotermija i smrt zbog dugotrajnog izlaganja hladnoći, upozorio je NWS.

image
Joseph Prezioso/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:29