IZVANREDNO STANJE

‘Ledeni Armagedon‘ okovat će zemlju, temperatura će biti i -55 °C: ‘Ovo se događa jednom u generaciji‘

Predviđa se da će čak i sunčana Florida doživjeti najhladniji Božić u 30 godina

Ledena oluja

 Kerem Yucel/Afp

Snježno nevrijeme koje je ovog tjedna zahvatilo SAD moglo bi u dijelove zemlje donijeti najhladniji Božić u posljednja četiri desetljeća, najavili su meteorolozi. Zahlađenje je počelo na pacifičkom sjeverozapadu u utorak, a prije no što u petak dosegne istok zemlje pretvorit će se u ciklon bombu, prenosi BBC.

Više od 90 milijuna ljudi u 37 država nalazi se pod upozorenjem zbog ‘ledenog Armagedona‘. Otprilike 80 posto nacije suočit će se s temperaturama ispod ništice, uključujući i države na jugu kao što je Teksas. Weather Channel nevrijeme je nazvao Zimska oluja Elliot, a prema prognozama američkih medija očekuje se najhladniji Božić od kasnih osamdesetih. Predviđa se da će čak i sunčana Florida doživjeti najhladniji Božić u 30 godina.

Nacionalna meteorološka služba (NWS) priopćila je da su do kraja ovog tjedna u nekim dijelovima zemlje moguće temperature od -45 °C do -55 °C. Najavljeni vjetar može uzrokovati ozebline za manje od pet minuta ako se mjere opreza ne poduzmu pravovremeno, a moguće su i hipotermija i smrt zbog dugotrajnog izlaganja hladnoći.

NWS je ovu oluju nazvao događajem koji se događa jednom u generaciji. Doći će i do područja Velikih jezera gdje se očekuje da će doseći razinu uragana treće kategorije. Guverneri Kentuckyja i Sjeverne Karoline proglasili su izvanredno stanje, a očekuje se da će snježni uvjeti i zaleđene ceste uzrokovati kaos i u prometu.

- Dan zahvalnosti prošao je uz minimalne smetnje, nažalost do Božića neće biti tako, rekao je američki ministar prometa Pete Buttigieg za MSNBC u srijedu.

Stotine letova iz Denvera i Chicaga već su otkazani. Predviđa se da će se Denver suočiti s najvećim udarom hladnoće u četvrtak ujutro kad temperatura padne na -27 °C. Chicago se počeo pripremati za obilne snježne padaline koje će biti praćene s naletima vjetra većim od 80 km/h.

Kako se oluja bude razvijala, meteorolozi predviđaju da će se pretvoriti u ciklon bombu koje nastaju zbog naglog pada tlaka, a donose mećave, grmljavinske oluje i jake oborine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:01