KLJUČNI SASTANAK

Ledeni doček za Blinkena u Pekingu, poruke uoči slijetanja sigurno nisu sjele Amerikancima...

Predsjednik SAD-a Joe Biden je nastavio konfrontacijsku politiku svojeg prethodnika Donalda Trumpa koji je započeo trgovinski rat s Kinom

Antony Blinken i Qin Gang

 LEAH MILLIS/POOL/AFP

U Pekingu je počeo dugo iščekivani posjet američkog šefa diplomacije Anthonyja Blinkena kineskoj vladi. Pitanje na koje se čekao odgovor bilo je hoće li Blinkena primiti i kineski lider Xi Jinping, no analize uoči susreta predviđale su da neće biti velikih rezultata razgovora dvaju najvećih svjetskih sila čiji su odnosi izuzetno napeti u osjetljivom trenutku dok bijesni rat Ukrajine i Rusije na istoku Europe.

Prvi razlog posjeta Blinkena Kini bio je uspostavljanje direktnih razgovora nakon tenzija u moru oko Tajvana, ali i zbog kineskog stava prema ratu u Ukrajini. Govor tijela i sastanci pomno su se pratili jer će, slažu se promatrači, odati koliko je moguća konstruktivna suradnja Kine i SAD-a u uvjetima njihova globalnog natjecanja za prevlast. Blinken je u Kinu trebao stići još u veljači, ali je njegov put odgođen nakon što je nad Amerikom primijećen i kasnije srušen "neprijateljski" kineski balon, za koji američka strana tvrdi da je bio špijunski.

Ledene izjave

Iako je američka strana uoči Blinkenova susreta isticala kako se nada novoj diplomatskoj eri i konstruktivnim razgovorima, izjave najviših kineskih dužnosnika uoči Blinkenova slijetanja bile su ledene i gotovo na rubu neprijateljstva.

Mogu li Kina i Amerika riješiti svoje probleme? Kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang dočekao je Blinkena, a riječ je o kineskom diplomatu koji je donedavno bio veleposlanik Kine u Washingtonu. Qin Gang i Anthony Blinken sjeli su u dvoranu za dugačak stol, svaka delegacija na svoju stranu, i započeli razgovore preskačući otvorne izjave za medije.

U izvješću iz Pekinga američki CNN je Blinkenov put nazvao "posjetom s visokim ulozima", a za odnose između Kine i SAD-a ocijenio da su "na najnižim granama u nekoliko desetljeća". Iako se puno govorilo o suradnji dviju nacija na rješavanju problematike klimatskih promjena i sličnoj "lakoj tematici", ključan će biti dogovor, odnosno mogu li se dvije sile dogovoriti o "ispuhivanju napetosti" u Južnom kineskom moru i Tajvanskom tjesnacu i vratiti odnose na "prave tračnice". Blinken je prvi šef State Departmenta u Kini od 2018. godine i prvi tako visoko rangiran dužnosnik od početka administracije Joea Bidena 2021. godine.

Biden je nastavio konfrontacijsku politiku svojeg prethodnika Donalda Trumpa koji je započeo trgovinski rat s Kinom nakon što je došao u Bijelu kuću. Nije otkazao carinske prepreke za dio kineske robe, a Kinezi su kao protumjeru uveli vlastita trgovinska ograničenja.

Obnavljanje diplomacije

Američki dužnosnici uoči putovanja su istaknuli da je obnavljanje diplomacija na najvišoj razini njihov prioritet. Prema njima, potrebno je uspostaviti kanale komunikacije kako bi se smanjila mogućnost da eskaliraju tenzije u slučaju, primjerice, sučeljavanje brodova ili zrakoplova na "užarenim pacifičkim morskim punktovima".

Amerikanci ističu da su zabrinuti zbog čestih susreta s kineskom vojskom u morima oko Kine, a Sjedinjene Američke Države zabrinjava i kineski pokušaj uspostave vojnih baza širom Azije, Afrike i Bliskog istoka. Upozorili su Kinu i da se ne smije uključiti u sukob Rusije i Ukrajine prodajući Rusiji vojnu opremu, o čemu su se pojavile informacije prije nekoliko mjeseci.

Blinken namjerava s kineskim kolegama razgovarati o puštanju američkih državljana koji su uhićeni ili im je zabranjeno napustiti Kinu te povećanju broja izdanih viza novinarima. Očekivalo se da će američka strana povući i temu kineskog izvoza supstanci koje se koriste za proizvodnju fentanila, droge koja je izazvala ovisnički problem u SAD-u s brojnim smrtnim ishodima.

U svojoj analizi Washington Post je pretpostavio da bi Peking mogao iznijeti niz pritužbi o "hegemoniji SAD-a" čiji je cilj suzbiti napredak i rast Kine. Među točkama spora su Tajvan, poluvodiči i opremu za proizvodnju. Riječ je o ograničenju opreme za koju SAD ističe da je ono nužno kako američke tehnologije ne bi došle u ruke kineske vojske.

Kina to vidi kao primjer "natjecanja nulte sume" koja vodi dvije zemlje prema konfrontaciji.

Hoće li se Blinken sresti sa Xijem, pozorno se prati, a Washington Post piše da to ovisi o tome kako će proći sastanci u nedjelju i ponedjeljak ujutro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:49