KRIZA U KANALU

Ledeni odnosi Londona i Pariza: Johnson poslao javno pismo Macronu, stigao mu bijesan odgovor

Do političkih tenzija je došlo nakon tragične smrti 27 migranata za što je Britanija okrivila Francusku

Emmanuel Macron i Boris Johnson

 Profimedia

Kriza u Kanalu, nakon smrti 27 utopljenih migranata, dodatno se produbila nakon što je Francuska otkazala sastanak s Britanijom na kojem su dvije zemlje trebale raspraviti o rješavanju ilegalnih prelazaka.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin poslao je ljutit odgovor britanskom premijeru Borisu Johnsonu koji je u pismu zatražio da britansko osoblje provede zajedničke patrole oko Calaisa. Johnson je predložio da se britanski sigurnosni ugovorni izvođači uključe u patroliranje francuskim plažama jer je Francuska prethodno ideju o patroliranju britanskih snaga smatrala zadiranjem u vlastiti suverenitet.

U svom pismu francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, objavljenom u četvrtak na Twitteru, Johnson je rekao da je "otvoren za sve nove kreativne ideje" za rješavanje krize. Ponudio je i da sam otputuje u Pariz u nedjelju bude li potrebno.

"Slomiti bande"

- Ako ne povećamo naše napore danas, dogodit će se druge tragedije - rekao je. U ranijem govoru Johnson je pozvao Francusku da ''slomi bande'' koje omogućuju migrantima prijelaz. Istovremeno je optužio Pariz da unatoč tome što je britanska vlada pružila 56 milijuna pomoći, nije dovoljno učinjeno da bi se zaustavili prijelazi.

Darmanin je rekao da je Johnsonovo pismo ''razočarenje". Zbog toga ministrica unutarnjih poslova Priti Patel više nije pozvana u Calais u nedjelju na razgovor s francuskim kolegom. ''Iznošenjem toga u javnost postalo je još gore. Stoga moramo otkazati sastanak u Calaisu u nedjelju.''

Prema izvorima Sunday Timesa, Darmanin je u telefonskom razgovoru s Patel izrazio prijetnje francuskom suverenitetu.

Odgovor Francuske također je razočarao Britance. Grant Shapps, ministar prometa, branio je premijerovo pismo inzistirajući da ''prijatelji i susjedi'' moraju surađivati kako bi zaustavili prijelaze. Johnson je u srijedu spomenuo da bi sporazum s Francuskom o povratku migranta koji prelaze La Manche imao znatan utjecaj. Prije Brexita, prema pravilima EU, Velika Britanija mogla je vratiti neuspjele tražitelje azila u europsku zemlju u koji su stigli prvi put.

To više nije opcija, a zbog nagomilanih upita tražitelja azila Britanija je tražila sporazume s Francuskom, Belgijom, Njemačkom i mnogim drugima, prema kojima bi migranti koji ilegalno dođu na otok bili vraćeni u zemlju iz koje su došli. No, malo je interesa za takve sporazume zbog čega Britanija sada razmatra australski model prema kojem bi tražitelje azila slala tisuće kilometara dalje, na prekomorske teritorije, dok traje proces rješavanja azila.

To bi bila skupa i kontroverzna politika. Stajala bi i 100.000 funti po migrantu, a moguće je i da bi prekršila ljudska prava. Pobornici Brexita ''vraćanje kontrole na granicama'' predstavili su kao glavnu platformu i slogan prema kojoj su osvojili parlamentarne izbore.

Faktor privlačenja

Trenutačno se mnogi ministri nadaju da će novi Zakon o državljanstvu i granicama o kojem se trenutačno raspravlja u parlamentu dovesti do promjene i smanjiti ''faktor privlačenja'' migracije u zemlji.

Macron je Johnsonu odgovorio tijekom posjeta Zagrebu rekavši da ''zaista moramo osigurati jaču europsku suradnju''. No istovremeno, Macron je upozorio Johnsona da ne iskorištava ''smrt 27 ljudi'' u političke svrhe.

Potraga za nestalima s potopljenog gumenog čamca još je u tijeku. Unatoč tragediji i nepovoljnim vremenskim uvjetima, stotine migranata ovaj je tjedan stiglo u azilski centar u Kentu. Podaci ministarstva unutarnjih poslova pokazali su da su zahtjevi za azil dosegli najvišu razinu u gotovo 20 godina, u 12 mjeseci do rujna.

Francuski ribari blokirali tunel za Englesku

Kanal La Manche glavno je mjesto prepirke i oko ribarskih dozvola nakon Brexita. Francuski ribari jučer su odlučili preuzeti stvar u svoje ruke i blokirati na nekoliko sati luku Saint-Malo, ulaz u teretni terminal Eurotunnela te trajektne luke Calais i Ouistreham.

Cilj je akcije bio povećati pritisak Ujedinjenog Kraljevstva da francuskim ribarima izda dozvole za čamce koji ribare u unutarnjim britanskim vodama. Između Pariza i Londona vodi se višemjesečni spor o tome koliko bi dozvola Francuzi trebali dobiti nakon Brexita. Francuska tvrdi da Britanija još uvijek uskraćuje 150 dozvola, a Britanija, pak, da se pridržava dogovora. "Britanija želi pristup europskom tržištu?

Oni bi nam trebali dati dozvole. Ako ne, smanjit ćemo im pristup", rekao je Olivier Leprêtre, šef ribarskog odbora sjeverne Francuske. Akcija nije imala za cilj naštetiti britanskim ribarima, dodao je, "koji su jednostavni ribari poput nas". Pod pritiskom Francuske, Europska je komisija dala britanskoj vladi rok do 10. prosinca da riješi sukob s Francuskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:53