SUSRET POMIRENJA?

LEDENI SUSRET U PARIZU Pogledajte kako je započeo sastanak Putina i Zelenskog: Očekivalo se povijesno rukovanje, a oni jedan drugog nisu ni pogledali

 
 REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se prvi puta s ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim u ponedjeljak na summitu u Parizu čiji je cilj postići napredak prema ponovnoj uspostavi mira na istoku Ukrajine.

Uz Zelenskog i Putina na sastanku sudjeluju lideri Francuske i Njemačke, u novom naporu da se okonča sukob u kojem je od 2014. poginulo 13.000 ljudi.

Diplomati su ipak oprezni što se tiče rezultata sastanka. Zelenski ne želi dati prevelike ustupke, a Putin ne voli izvanjske pritiske.

Nakon serije bilateralnih razgovora u Elizejskoj palači, Putin i Zelenski ušli su u prostor za sastanak s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, izbjegavajući kontakt očima i bez rukovanja za kamere koje se s nestrpljenjem očekivalo.

Sastanci na vrhu u tzv. 'normandijskom formatu', što upućuje na francusku regiju u kojoj su se čelnici četiriju zemalja prvi put sastali 2014., nisu se održali od 2016.

Nakon ovog sastanka na vrhu, očekuje se konferencija za novinare.

Putin i Zelenski trebali bi nakon summita imati i razgovor u četiri oka posvećen njihovim nesuglasicama oko plina.

Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy sits down with French President Emmanuel Macron and Russian President Vladimir Putin for a working session at the Elysee Palace, in Paris, France December 9, 2019. The Russian and Ukrainian presidents are meeting for the first time at the summit to find a way to end the five years of fighting in eastern Ukraine. Thibault Camus/Pool via REUTERS
REUTERS

Reuters

French President Emmanuel Macron, Russian President Vladimir Putin and Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy arrive for a working session during a summit on the conflict in Ukraine at the Elysee Palace in Paris, France December 9, 2019. Ian Langsdon/Pool via REUTERS
REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:16