SMRT ŠPIJUNA

Legendarni časnik KGB-a pronađen mrtav: ‘Rodbini je u zadnje vrijeme stalno ponavljao jednu istu rečenicu‘

Sockovljevo tijelo pronašla je njegova supruga u kupaonici njihova stana u Moskvi. Imao je prostrelnu ranu na glavi

Lev Sockov

 Dmitry Kostyukov/Afp/Profimedia/Dmitry Kostyukov/Afp/Profimedia

Umirovljeni časnik ruske obavještajne službe Lev Sockov pronađen je mrtav u svojem stanu u Moskvi, objavile su tamošnje vlasti u srijedu. Policija je izvijestila da preliminarna istraga upućuje na to da je 90-godišnji umirovljeni general-bojnik počinio samoubojstvo pištoljem koji je dobio na dar od mongolskih kolega.

Sockovljevo tijelo pronašla je njegova supruga oko 12 sati u srijedu, u kupaonici njihova stana na jugozapadu Moskve. Imao je prostrijelnu ranu na glavi.

Policija je u priopćenju navela da je kraj nesretnog bivšeg general-bojnika pronađen poluautomatski pištolj Tokarev TT-30 te poruka u kojoj se objašnjavalo odakle mu oružje. "Pištolj je uspomena na bitke na rijeci Halh gol u istočnoj Mongoliji. Dobio sam ga kada sam bio izaslanik u mongolsku tajnu službu za 500. obljetnicu postojanja Ulan-Batora, 1989. godine. L. Sockov"

Ruski dnevnik Komersant izvijestio je, javljajući o smrti Leva Sockova, da je imao ozbiljnih zdravstvenih tegoba i kako je navodno rodbini govorio da je "umoran od života". Rođen je u Lenjingradu 1932. godine, a ruskoj obavještajnoj službi KGB pridružio se 1959. godine. Proveo je više od 40 godina služeći kao agent u obavještajnoj i protuobavještajnoj službi.

Nakon umirovljenja, Sockov se posvetio povijesti, češljajući arhive SVR-a, kako bi napisao nekoliko knjiga o radu službe. Dobio je posebnu nagradu Agencije 2006. godine za knjigu "Operacija Tarantula", u kojoj opisuje aktivnosti kojima su mete bili britanski političari i špijuni između 1930. i 1945. godine. Sockov je objavio dokumente koji pokazuju da invazija nacističke Njemačke na SSSR nije bila tako neočekivana, kao što su tvrdili službeni kroničari u to doba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2023 10:43