UVODE PROMJENE

Lego se odlučio na važan potez: Ovo je prekretnica u svijetu igračaka za dječake i djevojčice

Nakon što su objavljeni rezultati velikog istraživanja koje su naručili, odlučili su se na poslovni zaokret
Lego kockice
 Darko Tomas/Cropix

Lego je najavio da će raditi na uklanjanju rodnih stereotipa iz svojih kolekcija igračaka, nakon što je globalno istraživanje koje su naručili utvrdilo da ugrađeni rodni stereotipi i dalje sputavaju djecu u razvoju i kasnijoj karijeri.

Istraživanje je pokazalo da djevojčice postaju samopouzdanije i jače kad su uključene u različite društvene aktivnosti koje su inače namijenjene suprotnom spolu. No, kod dječaka je situacija posve drugačija, prenosi Guardian.

"Roditelji su više zabrinuti zbog svojih sinova, nego zbog kćeri, da će ih zadirkivati jer se igraju igračkama povezanim s drugim spolom", rekla je Madeline Di Nonno, izvršna direktorica Instituta koji je radio istraživanje, a koji je u vlasništvu glumice i aktivistice Geene Davis.Napomenula je i kako se ponašanja koja su povezana s muškarcima više cijene u društvu.

“Dok društvo ne prepozna da su ponašanja i aktivnosti, koja se inače povezuju sa ženama, jednako vrijedna ili važna, roditelji i djeca i dalje će oklijevati prihvaćati ih", nastavlja Di Nonno.

image
Lego logo
Johannes Eisele/AFP

U istraživanje danskog proizvođača igračaka bilo je uključeno skoro 7 tisuća roditelja i djece između 6 i 14 godina iz Kine, Češke, Japana, Poljske, Rusije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Studija pokazuje kako roditelji dječake ohrabruju da se bave sportom, dok se djevojčicama i dalje sugeriraju aktivnosti poput plesa i uređivanja i kuhanja.

Čak 71% dječaka boji se da će ih vršnjaci ismijavati ako se budu igrali igračkama koje su namijenjene djevojčicama.

"Ovi rezultati istraživanja naglašavaju koliko su u svijetu ukorijenjeni rodni stereotipi", rekla je Geena Davis, dobitnica Oscara, glumica i aktivistkinja koja je 2004. godine osnovala Institut za borbu protiv negativnih rodnih stereotipa i za poticanje inkluzije.

Institut Geene Davis otkrio je da su roditelji i dječaka i djevojčica muškarce ocijenili "kreativnijima". Također, misle da muškarci imaju šest puta veću vjerojatnost postati sportašima i znanstvenicima, a osam puta veću vjerojatnost postati inženjerima, nego što je to slučaj kod žena.

"Radimo na tome da Lego učinimo pristupačnijim", rekla je Julia Goldin, šefica za proizvode i marketing u Lego grupi, najvećem svjetskom proizvođaču igračaka.

"Naš je posao sada potaknuti dječake i djevojčice na igru sa setovima koji su se dosad smatrali neprimjerenima njihovom spolu", dodala je Goldin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:13