ŠARENI SVIJET

Lego uložio 340 milijuna u transformaciju: ‘Djeca su nas molila da promijenimo naše kockice‘

Danska tvrtka ulaže u izradu svojih prepoznatljivih legića od održivih materijala, umjesto od tradicionalne plastike na bazi ulja
 Darko Tomas/Cropix

Popularni proizvođač igračaka Lego uložit će čak 310 milijuna funti, odnoso 340 milijuna eura u izradu svojih prepoznatljivih šarenih legića od održivih materijala, umjesto od tradicionalne plastike na bazi ulja.

Danska tvrtka donijela je takvu osviještenu odluku nakon pritiska svojih kupaca. Iz kompanije su rekli kako su primili mnoga pisma djece koja su bila zabrinuta zbog utjecaja njihovih omiljenih igrački na okoliš. Naime, procijenjeno je da Lego svake godine na svoje proizvode potroši čak 90.000 tona plastike.

Lego će također odbaciti i plastične vrećice u svojim kutijama, u korist onih papirnatih, rekli su, dodavši kako će se nove vrećice moći i reciklirati.

image
Darko Tomas/Cropix

Ulaganje će pomoći kompaniji u postizanju svog dugoročnog cilja da postane ugljično neutralna do 2022. godine.
Od 2015. godine, tim od više od 150 inženjera i znanstvenika testirao je velik broj biljnih i recikliranih materijala, kako bi vidjeli od kojih se najbolje mogu izraditi njihove kockice.

- Istražujemo alternative već neko vrijeme, a strast i ideje djece nadahnuli su nas da započnemo s promjenom - rekao je izvršni direktor Niels Christiansen.

Tvrtka sada testira kako koristiti bio-polietilen za svoje Lego kockice.

image
Kiyoshi Ota
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:31