TRAGEDIJA U JAR-u

LEOPARD USKOČIO U OGRAĐENI DIO REZERVATA I RASTRGAO DJEČAČIĆA Dvogodišnjem mališanu nije bilo pomoći, u bolnici su samo mogli konstatirati smrt

Ilustracija
 Profimedia, imageBROKER

U rezervatu za divlje životinje Kruger National Park u Južnoafričkoj Republici leopard je ubio dvogodišnjeg dječaka tako što se domogao ograđenog dijela i zgrabio dječaka, inače sina djelatnika rezervata.

BBC piše da su mališana u bolnicu prebacili članovi njegove obitelji, ali da se dvogodišnjaku nije moglo pomoći. Proglašen je mrtvim odmah po dolasku u bolnicu.

Osoblje rezervata reklo je da su takvi napadi "jako rijetki", ali da su rendžeri svejedno ubili leoparda kako bi "uklonili opasnost". Glasnogovornik rezervata Ike Phaahla rekao je da točne okolnosti smrtnog stradavanja dječaka nisu poznate. Dodao je da se životinje prirodno boje ljudi te da im se ne približavaju.

- U rezervatima kao što je Kruger National Park predatori dolaze u kontakt s turistima i djelatnicima te to može dovesti do toga da se životinje poput leoparda naviknu na ljude i zaborave na strah, rekao je Phaahla.

Posjetitelji rezervata slijedili su stroga pravila kako bi se zaštitili od životinja, kao što su kretanje u grupama i zaključavanje svih vrata vozila.

- Leopard bi se morao dobrano ohrabriti da napadne odraslog čovjeka, međutim mogao bi pokušati napasti dijete do šest godina, dodao je Phaahla.

Djelatnici i posjetitelji rezervata dobili su svu moguću zaštitu od životinja, no one su svejedno pronašle način da dođu do njih.

- Moramo poštovati to da su to ipak divlje životinje, rekao je.

Rukovoditelj nacionalnim parkovima Južnoafričke Republike Fundisile Mketeni rekao je da je obitelj usmrćenog dječaka u njegovim molitvama i mislima.

- To je rizik s kojim živimo dok pokušavamo očuvati naše životinje za dobrobit svakoga, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:45