StoryEditor
TEŠKO DOSTUPNI DOKUMENTI

LETEĆI TANJURI, PROJEKT STARGATE, TITO I 'USTASHI' Arhivu s više od 800.000 nekad tajnih dokumenata CIA-e od danas je moguće pretraživati na internetu

 REUTERS / iStock / CIA

Američka Središnja obavještajna agencija CIA danas je otvorila za javnost bazu podataka u kojoj se nalazi oko 13 milijuna stranica dokumenata s kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Među gotovo 800.000 datoteka nalaze se CIA-ini izvještaji o viđenjima NLO-a, o kontroverznom projektu STARGATE (Zvjezdana vrata) u kojem je CIA eksperimentirala s parapsihološkim sposobnostima, te brojni izvještaji o vladama i strukturama u istočnoj Europi.

Iako je s većine dokumenata oznaka tajnosti skinuta još sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća, javnost je jako teško dolazila do njih.

Dokumenti su bili dostupni samo na četiri računala u maloj sobi knjižnice Nacionalnog arhiva u Marylandu, između 9 i 16 sati radnim danom.

Neprofitna organizacija MuckRock, koja se zalaže za slobodu informacija, tužila je CIA-u kako bi ju prisilila da datoteke učini dostupnima online, što je trajalo dulje od dvije godine.

U isto vrijeme, novinar Mike Best je prikupio više od 15.000 dolara u donacijama kako bi fizički otišao u arhiv i potom printao i skenirao dokumente, te ih stavio online jedan po jedan.

CIA je popustila u studenom prošle godine, i najavila kako će svi materijali uskoro postati dostupni javnosti.

Stranice arhive moguće je pretraživati po ključnim riječima, a domaću će javnost vjerojatno zanimati serija izvještaja o hrvatskoj dijaspori i njenim vezama s ustaškim pokretom, kao i redoviti izvještaji o funkcioniranju i organizaciji SFRJ.

Cijelu arhivu možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 02:27