PRIZNALA NA TWITTERU

LEWINSKY OTKRILA NEPOZNAT DETALJ IZ SEKS SKANDALA Nakon blage kazne Paulu Manafortu isplivale neke tajne: 'Znate li koliko je meni prijetilo zatvora?

 
Monica Lewinsky
 Danny Moloshok / REUTERS

Presuda Paulu Manafortu, bivšem čelniku predsjedničke kampanje koji je zbog varanja na porezima i drugih novčanih malverzacija osuđen na 47 mjeseci zatvora, razljutila je stručnjake za pravo i odvjetnika jer je prema uputama za kažnjavanje trebao biti kažnjen s oko 20 godina zatvora, piše The Washington Post.

Ta je vijest iznenadila mnoge. Predsjednik fondacije Freedom of the Press i bivši djelatnik američke obavještajne zajednice Edward Snowden na Twitteru je izjavio da bliskost osobe i vlasti diktira kakvu će kaznu ta osoba dobiti. "Manafort: 47 mjeseci za cjeloživotni karneval zločina, Petraeus: 0 dana za izdaju državnih tajni, Manning: 35 godina za otkrivanje dokaza o ratnim zločinima", napisao je Snowden.

Podsjetimo, bivši general i direktor CIA-e David H. Petraeus izbjegao je zatvorsku kaznu nakon što je priznao krivnju za nesmotreno rukovanje povjerljivim materijalima, dok je analitičarka u obavještajnoj zajednici i bivša vojnikinja Chelsea Manning osuđena na 35 godina zatvora zbog davanja više od 700 tisuća povjerljivih dokumenata WikiLeaksu. Odslužila je sedam godina prije nego što ju je 2017. godine pomilovao tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama. Unatoč tome, Manning se još uvijek nalazi u problemima s pravosuđem jer odbija svjedočiti u o WikiLeaksu.

S njim se složila i Monika Lewinsky, svojevremeno stažistica i djelatnica u Bijeloj kući koja se upustila u seksualnu aferu s bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom. "Da. Meni su prijetili s 27 godina (zatvora) jer sam sudu predala lažnu izjavu i poduzela još radnji kako bi aferu zadržala privatnom", rekla je Lewinsky na Twitteru.

Afera s Lewinsky i naknadne laži pred istražnom porotom koje su dovele do pokretanja postupka opoziva gotovo pa su okončali njegov mandat. Naime, Lewinsky je svojevremeno u izjavi rekla da se ona i Clinton nisu upustili u seksualnu vezu. Clinton je to potvrdio, međutim kasnije se ispostavilo da je Lewinsky lagala. U izjavi koju je 7. siječnja dala istražitelju Kennethu Starru Lewinsky je rekla da je u Bijeloj kući 10 puta oralno zadovoljila tadašnjeg predsjednika Clintona. Starr je potom Clintona optužio za laganje i opstrukciju pravde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:46