EPIDEMIJA BJESNI

Libanon u petak ponovno uvodi karantenu zbog naglog porasta broja zaraženih koronavirusom

Uvodi se i policijski sat od 18.00 do 6.00 sati po lokalnom vremenu, a restriktivne će mjere trajati do 7. rujna
Mobilna klinika u Bejrutu
 ANWAR AMRO/AFP

Libanonske vlasti u petak ponovo uvode karantenu na više od dva tjedna nakon naglog porasta broja zaraženih novim koronavirusom.

Uvodi se i policijski sat od 18.00 do 6.00 sati po mjesnom vremenu, priopćilo je u utorak ministarstvo unutarnjih poslova dok zemlja dosad službeno ima ukupno 9.758 zaraženih, od kojih je 107 umrlo.

Međunarodna zračna luka u Bejrutu ipak će raditi uobičajeno, a četvrti u bejrutskoj luci poharane u eksploziji 4. kolovoza bit će isključene iz restriktivnih mjera, navodi isti izvor.

Radovi na raščišćavanju, obnovi i pružanju pomoći stanovništvu moći će se nastaviti u stradalim dijelovima grada.

Restriktivne mjere trajat će do 7. rujna.

U tom će razdoblju ministarstva i javne ustanove raditi s 50 posto osoblja, dodaje ministarstvo.

Libanon u posljednja dva tjedna bilježi rekordnu stopu zaraženih, a u ponedjeljak je drugi put prijavljen najveći broj oboljelih, 456 i dva smrtna slučaja.

Ministar zdravstva Hamad Hassan upozorio je da su bolnice u Bejrutu preopterećene pacijentima oboljelim od bolesti covid-19 i velikim brojem ozlijeđenih u eksploziji u luci. Zemlja je "na rubu ponora", rekao je.

Krajem srpnja libanonske vlasti su uvele privremenu karantenu u dvije faze, ali je druga poništena zbog razorne eksplozije u kojoj je poginulo 177 i ranjeno više od 6.500 ljudi.

Katastrofa dolazi u vrijeme nezapamćene gospodarske krize koja je i prije pandemije otežala rad bolnica u toj malenoj zemlji s više od četiri milijuna stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 07:19