‘NIŽA KLASA‘

Liberalni Zapad necijepljenima ukida temeljne slobode. Ekspertica: ‘Ovo će nam se obiti o glavu‘

U Australiji necijepljeni ne mogu ući u automobil s osobama s kojima ne žive, a Austrija necijepljene zaključava

Prosvjed u Beču protiv restrikcija

 Georg Hochmuth/AFP

Diljem svijeta novi obračun dobiva ubrzanje i sve jači tempo. Ne radi se o nošenju maski ili općim ograničenjima i restrikcijama. Radi se o gušenju temeljnih prava i sloboda onih koji su, barem u razvijenom svijetu, manjina - necijepljeni.

Brzina i razmjer promjene politike u odnosu na njih su zapanjujući i osjećaju se diljem Zapada. Paradoksalno, do toga dolazi upravo u trenutku kada se mnoge zemlje ponovno "otvaraju". Neki strahuju da bi to mogao postati standardan dio života, piše u velikoj analizi The Telegraph.

Na 'mekšem' kraju spektra nalaze se kampanje za cijepljenje onih koji moraju odlaziti na posao od kojeg žive i posebni zahtjevi za testiranje za necijepljene na granicama i u zračnim lukama.

Negdje u sredini, pak, sve više zemalja zahtijeva cijepljenje djece ili uvođenje covid-putovnica ili potvrda. U ekstremnom slučaju, Singapur je ukinuo besplatnu zdravstvenu skrb za necijepljene koji su oboljeli od covida, dok je Austrija oko dva milijuna necijepljenih odraslih i djece starije od 12 godina zatvorila u svoje domove, stavila ih u 'lockdown'.

"Ne poduzimamo ovaj korak olako, ali je nažalost nužan", rekao je austrijski kancelar Alexander Schallenberg, dok je nova politika stupila na snagu usred rastuće stope zaraze, do koje je došlo unatoč prethodno uvedenim također vrlo strogim 'mjerama'.

image

Prosvjed u Beču protiv restrikcija

Georg Hochmuth/AFP

Situacija je također teška i u australskom New South Walesu, gdje je necijepljenim osobama starijim od 16 godina zabranjeno posjećivanje drugih osoba u njihovom domu, osim u vrlo ograničenim i specifičnim okolnostima, uključujući i hitne situacije.

Zabrana se proteže na vožnju u istom automobilu i rekreacijske sadržaje, uključujući mnoge trgovine, bazene i knjižnice, što sve obuhvaća i glavni grad Sydney. Zabranjeni su vjenčanja i sprovodi s više od 11 osoba.

U Austriji je necijepljenima sada dopušteno napuštati domove samo radi posla od kojeg žive ili kupnje hrane, a ograničenja će trajati najmanje 10 dana, nakon čega će ih vlada ponovno razmotriti.

Policija će provoditi provjere na javnim mjestima, a za one koji budu uhvaćeni u kršenju pravila bit će izrečene visoke kazne.

Visoke kazne

Ako ne surađujete i ne pokažete svoj status cijepljenja, trenutačno ćete biti kažnjeni sa 1450 eura. No, čini se da ne postoje posebna pravila za obitelji u kojima su neki članovi cijepljeni, a neki ne.

Stotine ljudi prosvjedovalo je u Beču tijekom prošlog vikenda, noseći transparente s natpisom 'Naša tijela, naša sloboda odlučivanja', ali bezuspješno.

Bolnice u Austriji, kao i u drugim dijelovima Europe, su pod jakim pritiskom kako se približava zima, a daljnja ograničenja za većinu građana smatraju se moralno i politički neukusnim.

- Zašto bi mojoj djeci trebalo uskratiti školu ili pristup kinu kad smo svi cijepljeni?, pitanje je koje se najčešće čuje od cijepljenih u državama diljem svijeta, pa i u Austriji i Novom Zelandu.

image

anti-vaccination activists protest at the Ballhausplatz in Vienna, Austria, on November 14, 2021, after a Corona crisis' summit of the Austrian government. - Austrian Chancellor Alexander Schallenberg said on November 14, that a nationwide lockdown would begin on November 15, for those not vaccinated against Covid-19 or recently recovered, as the EU member fights a record surge in cases. (Photo by GEORG HOCHMUTH/APA/AFP)/Austria OUT

Georg Hochmuth

Eva Schernhammer s Medicinskog fakulteta u Beču kaže da su mjere potrebne nakon što se predviđalo da će jedinice intenzivne njege biti pune u roku od dva tjedna ako se ne poduzme nešto.

- U stvarnosti smo jednoj trećini stanovništva rekli: Nećete napustiti svoj dom osim iz određenih razloga, rekla je za BBC.

- To je golemo smanjenje kontakata između cijepljenih i necijepljenih, pojašnjava rezon takve ekstremne mjere o kakvoj su u međuvremenu počele razmišljati i Njemačka i Italija.

Na drugoj strani svijeta, Australija postavlja stroga ograničenja za one koji nisu cijepljeni jer je odlučila prekinuti politiku 'nula slučajeva', odnosno pokušaja istrebljenja koronavirusa, zbog koje su putovanja u inozemstvo blokirana, a državne granice zatvorene.

Prijetnje

Stanovnici Queenslanda sada imaju rok do 15. prosinca da se cijepe ili će se suočiti s poteškoćama pri ulasku u javne prostore ili pronalaženju posla.

- Nećete se moći sakriti, zaprijetio Chris Perry, čelnik Australske liječničke komore u Queenslandu. - Život će vam biti jadan, dodao je.

Neki Australci su, blago rečeno, skeptični. Tako je jedna građanka, koja se na Twitteru identificirala kao Ms Brennan, napisala: - Ova pravila, za vlastite domove, su luda... Tko će ovo nadzirati? Nemam pojma tko je ili nije cijepljen, susjedi ili prijatelji. Pa kako da znam ako imaju nekoga tko nije? Što je još važnije, ni ne želim to znati.

Čak i na Novom Zelandu koji je oduvijek bio, opravdano ili ne, na glasu kao 'liberalan', političari idu oštro. U područjima s visokom stopom zaraze, necijepljeni se suočavaju s ograničenjima u pogledu opsega okupljanja kojima mogu prisustvovati, kao i zabranom posjećivanja restorana, kafića, teretana i frizerskih salona.

Na pitanje novinara znači li to zapravo stvaranje "dvije različite klase društva", premijerka Jacinda Ardern odgovorila je nedavno: - To je upravo to.

image

Policija u Melbourneu

William West/AFP

Stranka Maora, koja predstavlja autohtono stanovništvo, usporedila je politiku sa "stvarnom Squid Game", referencom na brutalnu Netflixovu hit seriju u kojoj se one koji su u dugovima nemilosrdno ubija.

Obrušavanje se ubrzava

Pritisak na necijepljene će vjerojatno rasti diljem svijeta, ocjenjuje u analizi The Telegraph.. Kako je sve više zemalja ukinulo ograničenja u pokušaju da "žive s virusom", otkrilo se da se stopa zaraze brzo ponovno razbukta, osobito zimi.

Tek treba utvrditi kolika je razina procijepljenosti potrebna kako bi se covid držao u okvirima koji ne ugrožavaju sustav zdravstvenih usluga, ali je svakako visoka.

U Singapuru, gdje je cijepljeno 87 posto stanovništva, posljednjih tjedana zdravstveni sustav je pod sve većim pritiskom. Prošlog tjedna vlada je upozorila svoje građane da će morati sami plaćati svoju medicinsku skrb ako se zaraze, a nisu cijepljeni unatoč tome što ispunjavaju uvjete za cijepljenje.

Pravila će stupiti na snagu od prosinca u pokušaju zaustavljanja najgore provale epidemije u toj državi. Singapur prijavljuje nekoliko tisuća slučajeva dnevno, iako zdravstveni stručnjaci kažu da je većina njih blaga.

Čak i Portugal, zemlja za koju su donedavno neki govorili da 'nemaju više koga cijepiti' jer su postigli izuzetno visoku stopu procijepljenosti, najavljuje vraćanje nekih restrikcija jer se i ondje zaraza ponovno širi, iako je broj smrtnih slučajeva znatno opao pa govora o preopterećenju zdravstvenog sustava nema.

Udar na necijepljenje seže čak i do 'zemlje slobodnih' - u SAD-u su ranije ove godine krenule kampanje za cijepljenje za sve državne djelatnike.

Nedavno je predsjednik Joe Biden predstavio planove da sve tvrtke s više od 100 zaposlenih zahtijevaju od radnika dokaz o cijepljenju ili će se morati tjedno testirati.

Republikanski političari kritizirali su politiku kao "neustavnu" i najavili da će se boriti protiv nje na sudovima. Jedan prizivni sud nedavno je blokirao Bidenovu mjeru, a očekuje se da će konačnu riječ imati Vrhovni sud, na kojemu većinu imaju konzervativci.

I u Velikoj Britaniji stvari su, doduše potiho, postale teže za necijepljene. I Škotska i Wales uveli su kontroverzne covid potvrde, a u Engleskoj, koja te potvrde zasad ne razmatra, prošlog tjedna vlada je objavila kako će zahtjev da se svi zdravstveni radnici cijepe do 1. travnja biti zakonski akt.

Oni koji odbiju, a neće se moći za njih naći posao koji bi isključivao rad i kontakt s pacijentima, izgubit će posao.

Britanski Odbor za cijepljenje i imunizaciju (JCVI) također se posljednjih mjeseci nalazio pod pritiskom da preporuči opće cijepljenje djece, što je do sada odbijao.

image

Skeniranje QR koda u Melbournu, bez čega nije moguće ući u trgovinu

William West/AFP

Za razliku od regulatornih tijela u drugim državama, kao što su SAD i Kina, gdje se cijepe i djeca koja imaju pet godina, JCVI ne smatra etički opravdanim cijepiti djecu za opću dobrobit šireg društva.

'Drakonski načini reguliranja ljudi'

Udar ne izaziva bijes samo među libertarijancima i drugima koji se opiru autoritarizmu. Stručnjaci za javno zdravstvo specijalizirani za cijepljenje također strahuju da bi to moglo izazvati reakciju - koja bi mogla dati vjetar u leđa antivakserskom pokretu u godinama koje dolaze.

- Mislim da će to dovesti do sve veće polarizacije, rekla je Beate Kampmann, direktorica Centra za cjepiva na Londonskoj školi higijene i tropske medicine, koja smatra da bi se ovakve mjere državama koje ih uvode mogle obiti o glavu.

Dodaje da one zemlje koje necijepljene zatvaraju u njihove domove riskiraju potkopavanje povjerenja u državu, ključnog pokretača onih koji se okupljaju u antivakserskom pokretu.

- To su vrlo drakonski načini reguliranja ponašanja ljudi, kaže ona.

- Odluke koje donosimo u vezi cjepiva protiv covida mogle bi utjecati na povjerenje u cjepiva na široj razini. Ako oduzmete osobna prava, ovo će biti reakcija, pojasnila je.

Francois Balloux, direktor Instituta za genetiku UCL, kaže da restrikcije protiv necijepljenih ulaze na "novi teritorij s etičkog stajališta".

- Mislim da ne postoji udžbenik o tome što je etičko u javnom zdravstvu, ali ako postoji znatna sumnja i nije jasno gdje su kompromisi, onda općenito mislim da se intervencija ne bi trebala provoditi, kaže Balloux.

Ovoga je tjedna na Twitteru Balloux je usporedio ovu svjetsku nevolju s katastrofom na moru.

- Ponekad mi se pandemija covida čini pomalo poput brodoloma, dok smo svi zarobljeni u brodu koji se polako kreće. Za većinu bi postojali prsluci za spašavanje, ali neki ih odbijaju nositi jer smatraju da su jaki plivači... na kraju brod potone, naveo je Balloux.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2022 12:44