JAPAN

Liberalno-demokratska stranka za novog šefa izabrala čovjeka koji će gotovo sigurno postati premijer

Pobjednik stranačkog izbora za nasljednika nepopularnog premijera Yosihidea Sugu ima većinu u donjem domu parlamenta
Fumio Kishida i Yoshihide Suga
 Takehiko Suzuki/Yomiuri/The Yomiuri Shimbun via AFP

Uoči općih izbora u Japanu vladajuća Liberalno-demokratska stranka (LDS) izabrala je u srijedu za novog čelnika Fumia Kishidu koji će gotovo sigurno postati sljedeći premijer.

Glavni kandidati za tu poziciju bili su Kishida i Taro Kono.

Pobjednik stranačkog izbora za nasljednika nepopularnog premijera Yosihidea Sugu gotovo sigurno će postati premijer jer ima većinu u donjem domu parlamenta.

Japanski novi premijer mora za nekoliko tjedana sazvati opće izbore i suočiti se sa zadaćom obnove gospodarstva usporenog pandemijom covida-19.

Bivši ministar vanjskih poslova Fumio Kishida, 64, ima blijed image, no uživa jaku potporu stranačkih čelnika u parlamentu. Kono, 58, obrazovan u SAD-u, bivši je ministar obrane i vanjskih poslova, nekonvencionalan je ali popularan.

Kishida i Kono pobijedili su u prvom krugu dvije kandidatkinje: bivšu ministricu unutarnjih poslova Sanae Takaichi (60), ultrakonzervativku; i Seiko Noda (61) iz sve manje liberalnog krila stranke.

Suga je najavio ranije ovog mjeseca da će se povući nakon samo godinu dana na dužnosti čelnika LDP -a.

Kono je imao najveći broj glasova u javnim anketama, ali Kishida je prednjačio među zastupnicima, budući da ga viši stranački čelnici smatraju stabilnijim.

Prošle su se godine frakcije LDP-a okupile oko Suge nakon što je Abe odstupio s položaja nakon gotovo osmogodišnjeg mandata, navodeći kao razlog loše zdravlje. No, potpora Sugi pala je zbog načina na koji se nosio s pandemijom, zbog čega je i najavio svoj odlazak uoči općih izbora koji se moraju održati do 28. studenog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:12