DAN ZA POVIJEST

Libija na prvim višestranačkim izborima u 50 godina: Pobunjenici na istoku pozivali na bojkot i palili biračke kutije

U Bengaziju i drugim gradovima pobunjenički vođe nisu zadovoljni brojem zastupnika dodijeljenim njihovoj regiji
 AP

Libija je danas organizirala višestranačke izbore, prve nakon više od pedeset godina. Skoro tri milijuna Libijaca s pravom glasa biralo je parlament sa 200 zastupnika, koji će izabrati premijera i vladu i time udariti temelje izgradnji novog političkog i društvenog sistema u zemlji koja je ostala obezglavljena nakon rušenja Gadafijeva režima koji je njome vladao 42 godine. Za većinu birača to su zato bili prvi višestranački izbori u životu.

Bez anketa

Gadafijevim odlaskom Libija je ostala bez institucija, slaba i podijeljena među neprijateljski raspoloženim plemenima, pa se mnogi boje da će ovi izbori samo zaoštriti dosadašnje podjele. Ako ovi izbori dovedu do stabilne i odgovorne vlade, to će biti omanje čudo, ocijenio je britanski Independent.

Kao i u Tunisu i u Egiptu, očekuje se pobjeda neke od islamističkih stranaka, najvjerojatnije Stranke pravde i obnove, bliske Muslimanskom bratstvu. Danas se očekivao vrlo visok odaziv birača, oko 80 posto, no nitko nije htio prognozirati tko bi mogao pobijediti. Uoči izbora nije provedena nijedna predizborna anketa, a brojne su stranke osnovane tek koji mjesec prije izbora, pa je svako predviđanje jako otežano.

Izbori su organizirani u sjeni straha da će rezultati glasanja samo produbiti regionalne i plemenske podjele i sukobe, koji razdiru zemlju od rušenja Gadafija u listopadu prošle godine. Slaba prijelazna vlada, bez jake zajedničke vojske i policije, nije u stanju obuzdati lokalne oružane grupe koje se stalno sukobljavaju, s rastućim brojem žrtava. Više od 150 ljudi poginulo je tako u nedavnim sukobima pripadnika plemena Tubu i njihovih arapskih susjeda u jugoistočnom gradu Kufri.

Dok su u glavnom gradu Tripoliju birači slavili trubeći po ulicama i formirajući redove prije otvaranja birališta, s naftom bogatoga istoka zemlje dolazile su vijesti o nasilju. Dan uoči izbora jedan je član izborne komisije poginuo kad je pucano na helikopter s izbornim materijalom kod Bengazija, središta prošlogodišnje osmomjesečne pobune protiv Moamara Gadafija koji je vladao Libijom četiri desetljeća. Helikopter je uspio sletjeti, ali je pogođeni umro od ranjavanja.

Zatvoreni izvori nafte

Istočni dio Libije dočekao je izbore u strahu da će i dalje ostati marginaliziran kao što je to bio u desetljećima Gadafijeve vladavine. Nezadovoljni podjelom zastupničkih mjesta po regijama, s istoka su se čuli pozivi na bojkot izbora. Neki od bivših pobunjeničkih vođa prijetili su da će onemogućiti rad naftne industrije, većinom smještene na istoku zemlje. Tako je ovih dana zatvoreno pet naftnih terminala, uključujući one u gradovima Brega, Las Lanuf i Sidra, prenosi BBC. Prosvjednici su jučer zapalili biračke kutije na 14 biračkih mjesta u gradu Ajdabiji na istoku.

Podjela mandata

Istok zemlje oko Bengazija, odakle je i krenula pobuna protiv Gadafija i njegova režima, trebao bi dobiti 60 od 200 mjesta u parlamentu, 100 mjesta dobit će zapadni dio zemlje oko Tripolija, a 40 mjesta slabo naseljeni pustinjski krajevi na jugu. Parlament je trebao birati posebnu 60-članu komisiju koja će izraditi ustav zemlje, u kojoj bi svaka regija dobila po trećinu članova, no radi smirivanja tenzija odlučeno je da će ta komisija biti izabrana direktno, na posebnim izborima koji će biti naknadno organizirani.

Zabranjeno glasanje

Novoizabrani Nacionalni kongres zamijenit će postojeće libijsko Nacionalno prijelazno vijeće, zakonodavno tijelo uspostavljeno nakon izbijanja pobune protiv Gadafijeva režima. Glavne četiri stranke su Al-Watan (Domovina) koju vodi bivši vojni zapovjednik Tripolija Abdul Hakim Belhadž, Savez nacionalnih snaga Mahmuda Džibrila, bivšeg vođe Nacionalnog prijelaznog vijeća, Stranka pravde i obnove libijskog Muslimanskog bratstva te Savez za domovinu na čelu s Abdulrahmanom al Suvajhilijem, disidentom još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Gadafijevim pristašama i članovima njegove obitelji zabranjeno je kandidiranje na izborima, pa su izborne komisije s lista skinule gotovo tisuću kandidata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 13:35