JAČANJE SUKOBA

Libija ne dopušta izvanredne letove evakuacije, MVPEI organiziralo Krizni stožer

U Libiji se trenutno nalazi oko 500 hrvatskih državljana, od kojih 400-tinjak radnika te 50 članova njihovih obitelji

KARAKAS/TRIPOLI/ZAGREB - Vlasti Venezuele demantirale su napise u medijima kako je libijski diktator Moamer Gadafi pobjegao u tu južnoameričku zemlju . Tu je informaciju rekao britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

Izvori u vladi Venezuele priopćili su novinskog agenciji AFP kako s Gadafijem nije bilo kontakta.

- Nemamo pojma odakle je došla ta informacija. To nije istina - izjavio je Venezuelski državni dužnosnik.

Veze između predsjendika Venezuele Huga Chaveza i Gadafija su vrlo čvrste što potvrđuje i Chavezov posjet libiji u listopadu prošle godine.

U Libiji se trenutno nalazi oko 500 hrvatskih državljana, od kojih 400-tinjak radnika te 50 članova njihovih obitelji. Upravo zbog njih Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija osnovalo je Krizni stožer kako bi im se pomoglo pri odlasku iz Libije.

Oko 380 Hrvata zaposleno je preko hrvatskih firmi (Montmontaža, Vijadukt, Crosco, Geofizika) dok je ostatak zaposleno u stranim kompanijama. Ministarstvo je s njima u stalnom kontaktu putem veleposlanstva u Tripoliju. Zbog naglog pogoršanja situacije u Libiji većina tvrtki zatražila je pomoć pri organiziranju povratka radnika. Čekaju se dozvole libijske vlade za slijetanje u Benghazi ili Tripoli.

Najteže je radnicima Montmontaže jer je njih 13 smješteno u Bengaziju, epicentru nasilnih sukoba vojske i proturežimskih prosvjednika. Nisu se smjeli micati iz objekta u kojem se nalaze te su čekali evakuaciju.

- Djelatnici Veleposlanstva u Tripoliju u kontaktu su sa veleposlanstvima Njemačke i Turske i dogovaraju zajednički povlačenje radnika iz Benghazija u kojem je sigurnosno stanje najteže. S obzirom da je aerodrom zatvoren, preporučeno im je da ne napuštaju objekt u kojem se trenutno nalaze, a u kojem će im se uskoro pridružiti i dio njemačkih radnika s kojima će se, kada to sigurnosne prilike dopuste, zajedno evakuirati - navodi MVPEI u svome priopćenju te dodaju kako će se iskoristiti bolje stanje sa zrakoplovnim linijama u Tripoliju odakle će se prva skupina radnika Geofizike u utorak otputovati u Beč.

Problem je u tome što Libija do sada nije dopustila nikakve izvanredne letove, ni prema Hrvatskoj ni prema zemljama EU.

Prosvjedi protiv Gadafija u ponedjeljak su se prvi puta počeli događati i u libijskom glavnom gradu Tripoliju, gdje su prema pisanju stranih medija, snage sigurnosti do sada ubile desetak ljudi.

Dodatno je zabrinjavajuća izjava jednog od Gadafijevih sinova koji je rekao da će se libijski diktator boriti protiv pobune sve do 'posljednjeg čovjeka'.

Kurina, libijski dnevnik u privatnom vlasništvu, objavio je kako je libijski ministar pravosuđa Mustafa Mohamed Abud Al Dželeil dao ostavku zbog 'uporabe prekomjerne sile protiv prosvjednika', međutim ta informacija još nije potvrđena.

Prema pisanju stranih organizacija i agencija, libijska je oporba, koja se suprotstavlja 40-godišnjoj vladavini Gadafija, preuzela kontrolu nad nekoliko gradova na samom istoku zemlje. Navodno im se pridružila i vojska.

Također, strani analitičari najavljuju kako će sukobi u Libiji po količini i težini nasilja premašiti one u Egiptu i Tunisu.

Dva su libijska vojna zrakoplova sletjela u ponedjeljak na Maltu, a njihovi su piloti zatražili politički azil, javljaju vojni izvori.

Zrakoplovi tipa Mirage sletjeli su na maltešku međunarodnu zračnu luku nedugo nakon što su dva civilna helikoptera sa sedmero ljudi također prizemljila. Putnici su navodno bili francuski državljani. Prema riječima neimenovanog vojnog dužnosnika putnici su toliko hitno napustili Libiji da je samo jedan od njih imao putovnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:29