OPASNA MISIJA

Libijski brod će pokušati pristati uz obalu Gaze

Izraelska istraga o krvoproliću na Marmari pokazala je da je bilo propusta, no da su komandosi opravdano reagirali na nasilne aktiviste
Crates of cooking oil are loaded on to the cargo ship 'Amalthea' at the Lavrio port, about 60 kilometers (37 miles) southeast of Athens on July 9, 2010. A charity headed by the second son of Libyan leader Moamar Kadhafi is sending an aid boat from Greece to Gaza to break the Israeli "siege", the organisers said. The Moldova-flagged cargo ship Amalthea will depart from Lavrio later today or tomorrow. AFP PHOTO /LOUISA GOULIAMAKI
 AFP

JERUZALEM - Libijski brod s humanitarnom pomoći za Gazu nastavio je danas putovanje u smjeru palestinskog teritorija pod izraelskom pomorskom blokadom, no nije bilo jasno hoće li se zaista pokušati probiti do Gaze s obzirom na poruku Jeruzalema da “tamo svakako neće stići”, objavila je agencija AP.

Dva izraelska ratna broda na odstojanju su pratila Amaltheu, koja plovi pod moldavijskom zastavom, postavljajući se s njene lijeve strane kako bi spriječili eventualno skretanje prema obali Gaze, izvijestio je s broda novinar arapske TV postaje al-Jazeera Ajaš Daradži, u posljednjem javljanju.

Daradži tvrdi kako je kapetan broda Izraelce obavijestio da “ide prema jugu”, bez preciziranja konačne destinacije, iako su izraelski vojni dužnosnici jučer objavili da im je potvrđeno da će produžiti do obližnje egipatske luke el-Ariš. Mogućnost novog konflikta u međunarodnim vodama tako je ostala visjeti u zraku, nakon što je u sličnom pokušaju probijanja blokade u svibnju poginulo devetero Turaka s broda Marmara na koji su upali izraelski komandosi.

Glasnogovornik organizacije koja je poslala humanitarnu pomoć, međunarodne fondacije kojoj je na čelu sin libijskog vođe Muamera Gadafija, izjavio je da će brod pokušati pristati u Gazu, no neće se “nasilno opirati u slučaju da ih pokušaju zaustaviti”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:41