ODGOĐENI IZBORI

Libijski parlament raspravlja o izbornom kaosu, u pitanju je sudbina privremene vlade

Glasanje je propalo nakon što se suparničke frakcije, politički subjekti i kandidati nisu uspjeli dogovoriti o osnovnim izbornim pravilima
 Mahmud Turkia/AFP

Libijski parlament sa sjedištem na istoku zemlje raspravlja u ponedjeljak o predsjedničkim izborima koji su odgođeni prošli tjedan i koji su doveli u pitanje sudbinu privremene vlade i šireg mirovnog procesa.

Glasanje je propalo nakon što se suparničke frakcije, politički subjekti i kandidati nisu uspjeli dogovoriti o osnovnim izbornim pravilima, uključujući tko bi se mogao kandidirati i kako bi se trebali rješavati sporovi.

Izborno povjerenstvo prvo je diskvalificiralo 25 od 98 prijavljenih kandidata, ali nije uspjelo dogovoriti konačnu listu s pravosuđem i parlamentom usred kaotičnog žalbenog postupka.

Glasnogovornik parlamenta Abdullah Belihaq rekao je da će dom raspravljati o izbornom procesu i načinima da ga se podrži.

Posebna UN-ova savjetnica Stephanie Williams tvitala je da se Libijci nadaju da će parlament raspravljati o izbornom zakonodavstvu i sudskim žalbama.

Izborno povjerenstvo predložilo je prošli tjedan novi datum izbora - 24. siječnja, ali parlament bi mogao razmotriti dulju odgodu kako bi se pozabavio problemima koji su spriječili glasanje u petak, rekli su zastupnici.

Očekuje se da će parlament uskoro raspravljati i o sudbini privremene vlade nacionalnog jedinstva (GNU) i premijera Abdulhamida al-Dbeibaha, čija je predsjednička kandidatura bila među glavnim područjima neslaganja u izbornom procesu.

Neki tvrde da se Dbeibahu ne bi trebalo dopustiti da se kandidira za predsjednika jer je obećao da neće to učiniti kad je preuzeo dužnost i da je nepošteno da sudjeluje na izborima dok je još uvijek premijer.

Zapadne sile navele su prošli tjedan da će smatrati GNU valjanom vladom sve do predaje vlasti novoj vladi nakon izbora, ali nisu spomenuli Dbeibahovu ulogu premijera.

Dbeibah i GNU postavljeni su u ožujku preko plana koji je imao podršku UN-a, a odobrio ih je parlament na posebnoj sjednici koja je okupila suparničke frakcije u domu parlamenta prvi put u godinama.

Parlament je izabran 2014. na izborima koji su izazvali podjelu Libije između zaraćenih istočnih i zapadnih frakcija, a glavna skupina zastupnika stala je uz istočnu stranu za vrijeme građanskog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 14:00