PROŠAO BEZ OZLIJEDA

Libijski premijer preživio navodni atentat: ‘Zapucali su na automobil i pobjegli, to je očiti pokušaj ubojstva‘

Parlament većinom podržava istočne snage, smatra GNU nevažećim i u četvrtak održava izbore za novog premijera

Abdul Hamid Dbeibeh

 Libyan Prime Ministry Press Offi/AFP

Libijski premijer Abdulhamid al-Dbeibah u četvrtak je bez ozljeda preživio pucnjavu na njegov automobil, u vrijeme intenzivne borbe frakcija za kontrolu nad tom državom.

Dbeibah se vraćao kući kad je na njegov automobil pucano iz drugog vozila koje je pobjeglo, rekao je premijeru blizak izvor koji je htio ostati anoniman, prozvavši ovaj događaj očitim pokušajem ubojstva. Slučaj je proslijeđen državnom odvjetništvu radi istrage.

Ako se potvrdi pokušaj atentata, kriza nad kontrolom Libije mogla bi se dodatno pogoršati, piše Reuters. Dbeibah je najavio da će ignorirati glasanje koje je planirano kasnije u četvrtak u parlamentu na istoku države. Analitičari strahuju kako bi to moglo ponovno dovesti do scenarija paralelnih vlada u toj afričkoj zemlji podijeljenoj na zapadnu i istočnu frakciju.

Zastupnici vjeruju kako je mandat Dbeibahove vlade završio 24. prosinca, kad su se originalno trebali održati predsjednički izbori.

Dbeibah je postavljen u ožujku kao čelnik vlade nacionalnog jedinstva (GNU) koja je trebala voditi državu do tog glasanja.

Dbeibaha i GNU odobrio ih je parlament na posebnoj sjednici koja je okupila suparničke frakcije u domu parlamenta, prvi put u nekoliko godina.

Od tada se strane nisu uspjele dogovoriti o pravilima izbora, pa i onih o legitimnosti Dbeibahove kandidature za predsjednika, nakon što je najavio da to neće učiniti.

Parlament je tijekom građanskog rata većinom podržao istočne snage, smatra GNU nevažećim i u četvrtak održava izbore za novog premijera.

No prijelazna vlada i dalje ima podršku Ujedinjenih naroda i zapadnih država koje pozivaju libijske političke institucije da se usredotoče na organizaciju predsjedničkih izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. veljača 2023 14:35