‘HOĆEMO SE SKINUTI?‘

Lideri članica G7 ismijavali Putina: ‘Golih ćemo prsa jahati konje. Moramo pokazati da smo jači od njega‘

Ti neformalni i nediplomatski komentari mogli bi dodatno pojačati tenzije između Zapada i Rusije koja je 24. veljače napala Ukrajinu

Fumio Kishida, Boris Johnson, Ursula von der Leyen

 John MACDOUGALL/POOL/AFP

Lideri zemalja članica skupine G7 našalili su se na račun ruskog predsjednika Vladimira Putina prije nedjeljnog sastanka u dvorcu Elmau koji je smješten između Garmisch-Partenkirchena i Mittenwalda u bavarskim Alpama u Njemačkoj, javlja Daily Mail.

Komentirajući zloglasne Putinove mačističke fotografije, britanski premijer Boris Johnson, kanadski premijer Justin Trudeau i predsjednika Europske komisije Ursula von der Leyen rekli su da bi se i oni trebali fotografirati golih prsa kako bi pokazali da su snažniji od njega.

Ti neformalni i nediplomatski komentari mogli bi dodatno pojačati tenzije između Zapada i Rusije koja je 24. veljače napala Ukrajinu.

Dok su se lideri članica skupine skupljali oko stola za kojim je sjedio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden, Johnson je rekao sljedeće: "Skidamo sakoe? Ne skidamo sakoe? Hoćemo li se skinuti?"

image

Olaf Scholz, Joe Biden, Boris Johnson, Fumio Kishida, Ursula von der Leyen, Charles Michel, Mario Draghi, Justin Trudeau i Emmanuel Macron

John MACDOUGALL/POOL/AFP

Kada je Trudeau sugerirao da s tim pričekaju dok se na načini službena fotografija, Johnson je dobacio: "Moramo pokazati da smo jači od Putina."

"Golih ćemo prsa jahati konje", nadovezao se kanadski premijer.

"Moramo im pokazati prsa", dodao je Johnson.

"Jahanje konja je najbolje", dobacila je Von der Leyen.

Glavna tema sastanka skupine G7 u Njemačkoj i samita Sjevernoatlantskog saveza koji će se 29. i 30. lipnja održati u Madridu u Španjolskoj bit će rat u Ukrajini koji je traje već 123 dana.

Očekuje se da će na samitu čelnici G7 usuglasiti zabranu uvoza zlata iz Rusije i tako je uskratiti pristup unosnom tržištu toga plemenitog metala.

Razgovarat će i o mjerama za suzbijanje rasta cijene i nadomjescima za rusku naftu i plin.

Biden i Johnson rekli su prije sastanka da G7 i NATO moraju "ostati zajedno" po pitanju ruske agresije na Ukrajinu. Američki je predsjednik dodao da je Putin od samog početka računao da će doći do raskola između u NATO-u i G7, ali da se to neće dogoditi.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je uoči početka skupa G7 da Rusija provodi "igre gladi", rekavši da je Kremlj jedini odgovoran za globalnu krizu hrane zbog čega pate najsiromašnije zemlje i domaćinstva s niskim prihodima.

Rusija je na dan početka sastanka skupine G7 raketirala stambenu zgradu i dječji vrtić u Kijevu. U tom je napadu poginula jedna osoba, a ozlijeđeno ih je pet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 04:59