EU RADIKALI

Liderica francuske desnice Marine Le Pen stigla u posjet Orbanu: U pozadini susreta su dva cilja

Le Pen mora paziti kako joj biračko tijelo ne bi preoteo Zemmour, novinar kojeg nazivaju francuskim Trumpom
Viktor Orban i Marine Le Pen 
 Attila Kisbenedek/AFP

Liderica francuske desnice Marine Le Pen uoči predsjedničkih izbora u toj zemlji odlučila je potvrditi savez s mađarskim konzervativnim premijerom Viktorom Orbánom. Le Pen očito računa s tim da će joj veze s desničarom poznatim i istaknutim u Europi poboljšati šanse na izborima zakazanim za travanj.

Naime, Orbán je nedavno ugostio njezina političkog rivala Erica Zemmoura pa je sad Le Pen došla u posjet Budimpešti. Orbán i ona raspravljat će o ideji ujedinjene nacionalističke desnice u Europskoj uniji. Ideja se temelji na zajedničkom napadu koji su njezin Nacionalni skup, njegov Fidesz, poljska stranka Pravo i pravda te još 12 ultradesnih stranaka poveli u srpnju u Bruxellesu djelujući kao ujedinjeni desni front u Uniji.

image
Viktor Orban (L) i ministrica pravosuđa Judit Varga čekaju Marine Le Pen
Attila Kisbenedek/AFP

Le Pen mora paziti kako joj biračko tijelo ne bi preoteo Zemmour, novinar kojeg nazivaju francuskim Trumpom, koji izvrsno stoji u anketama, u nekima i bolje od nje. U rujnu ju je naljutilo, piše londonski Times, kada je Orbán ugostio baš Zemmoura i njezinu 31-godišnju nećakinju Marion Maréchal, koja je krenula tetinim stopama, ali se teta s njom, kao i s vlastitim ocem u čijoj je političkoj stranci načinila svoje prve političke korake, posvađala i raskrstila.

Le Pen se posljednjih godina pomalo povukla s najradikalnijih pozicija svoje stranke kako bi privukla umjerenije konzervativce, ali je zbog toga izgubila najradikalnije pristaše, a sada joj veliku prijetnju predstavlja Zemmour kao nova zvijezda desnice.

image
Viktor Orban i Marine Le Pen
Attila Kisbenedek/AFP

Socijalisti stoje loše

I dok desni dio političkog spektra u Francuskoj cvjeta, to se ne može reći za ljevicu. Socijalistička stranka šest mjeseci prije izbora loše stoji u anketama. Za kandidatkinju je stranka izabrala gradonačelnicu Pariza Anne Hidalgo, no ona je izbor tek pet posto birača, prema anketi Politica.

Posljednji socijalistički kandidat Benoit Hamon na izborima 2017. dobio je šest posto glasova. Ni drugi ljevičarski kandidati ne stoje mnogo bolje od Hidalgo. Ekstremna ljevica La France Insoumise Jean-Luca Mélenchona stoji na oko deset posto podrške (2017. je dobila 20 posto glasova). Kandidat Zelenih Yannick Jadot ima oko sedam posto glasova.

Le Pen puše za vratom Macronu

Riječ je o najgoroj poziciji lijevih opcija ikada u ovoj fazi predizbornog ciklusa. Hidalgo je poznata po progresivnim politikama koje je proteklih godina provodila u glavnom francuskom gradu. No, čini se da ostatak Francuske nije uvjerila.

Unatoč protjerivanju automobila iz centra i manijakalnoj gradnji biciklističkih staza, Pariz je proteklih godina više puta bio u crvenom zbog (ne)kvalitete zraka, a građani nisu ni pretjerano zadovoljni po pitanju čistoće na ulicama.

Njezina stroga politika ju je omrznula u krugovima motorista, što nije dobro za ankete. Iako su Zeleni preuzeli nekoliko urbanih središta, čini se da izvan gradova Francuzi nisu pretjerano ekološki nastrojeni. Mnogim biračima nije se svidio komentar "zelenog" gradonačelnika Bordeauxa da mu se "ne sviđaju mrtva stabla".

Govorio je o drvcima za Božić koja su posječena kako bi se tradicionalno proslavio Božić. Gradonačelnik Lyona se poskliznuo kada je Tour de France, legendarnu biciklističku utrku, nazvao "zagađujućom". Mnogi analitičari smatraju da su zbog toga Zeleni posve distancirani od običnog, prosječnog francuskog građanina, što će birači kazniti na izborima.

Ljevičari su iznevjerili tradicionalnog lijevog birača koji ne pripada nužno urbanoj ekološki osviještenoj eliti. S druge strane, desnica mnogo bolje stoji i Le Pen već dulje u anketama puše za vratom Macronu. Posljednji lokalni izbori ipak su pokazali da većina birača nije voljna prijeći crtu zbog pretjerano ekstremnih i negrađanskih stavova brojnih desničarskih političara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:53