BEOGRAD NA NOGAMA

Liderica oporbe s prozora podržala skup: ‘Ne može stajati...‘; I Amerikanci protiv Vučića!

Događaje iz Srbije i Beograda pratimo iz minute u minutu

Marinika Tepić na prozoru

 /Cropix

NOVO 21:22 Nešto prije 21 sat završen je osmi prosvjed ispred zgrade Policijske uprave za Grad Beograd. Novo okupljanje najavljeno je za utorak u 18 sati, ponovno ispred zgrade Republičke izborne komisije.

Lider DS-a (Demokratske stranke) Zoran Lutovac rekao je kako nije normalna situacija to što su pojedinci uhićeni prije više od 24 sata, a njihovi bližnji ne znaju ni gdje su ni u kakvom su stanju.

- Gdje su ta djeca, kako je moguće da njihovi roditelji to ne znaju? Stat ćemo iza svakog uhićenog, jer oni koji su trebali biti uhićeni, mahom su strani faktori - izjavio je.

Inače, iz MUP-a su predstavnicima opozicije rekli da roditelji uhićenih informacije o njima mogu dobiti preko e-maila ili na broj 192.

Sudac Miodrag Majić rekao je pak da se uvijek treba znati gdje su ljudi zadržani.

- Te informacije morale bi biti dostupne - dodao je.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako će se nekima suditi za narušavanje ustavnog poretka, a Majić je ponovio da predsjednik za to nije nadležan.


19:36 Jedna od vodećih oporbenih političarki, Marinika Tepić, koja osmi dan štrajka glađu, pozdravila je okupljene građane s prozora zgrade RIK-a u kojoj boravi. Oni su joj uzvratili pljeskom.

Na snimkama koje kruže društvenim mrežama može se vidjeti kako Tepić maše s prozora okupljenim građanima.

Ranije u ponedjeljak Janko Veselinović iz "Pokreta za preokret", koji također štrajka glađu, rekao je kako Marinika Tepić neće moći izaći među okupljene jer "nije u stanju dugo stajati".

Prosvjednici su oko 19:30 sati stigli do zgrade Radiotelevizije Srbije.


19:10 "Aleksandre Vučiću, puštaj našu djecu iz svojih zatvora. Nemoj se više igrati, Aleksandre Vučiću! Prvo ti ukradu rijeke, pa šume, onda ti ukradu mirovine, na kraju i izbore, pa se čude jer je narod bijesan. Večeras smo ovdje mirno i ostat ćemo mirni, ali to neće biti zauvijek. Iza nas je zid uz koji smo stiješnjeni, a ispred nas kordon policije. Tko plaća te pendreke? Tko plaća te suzavce", upitao je oporbeni zastupnik Aleksandar Jovanović Ćuta.

Građani su se nakon toga uputili prema policijskoj stanici na Bulevaru despota Stefana, javlja Nova.rs.

"Idemo vidjeti gdje su nam djeca", rekao je Srđan Milivojević i pozvao okupljene da krenu.


18:46 "Izbori su pokradeni i sad se svi borimo da se isti ponište i da dođe do novih, fer izbora", rekao je Vladimir Obradović, kandidat liste "Srbija protiv nasilja" za gradonačelnika Beograda. Došao je na prosvjed pružiti potporu studentima.

Ondje je i Janko Veselinović iz "Pokreta za preokret", koji s Marinikom Tepić štrajka glađu. Poručio je kako bez demokratskih institucija "nema života u Srbiji i opstanka naroda".

- Marinika već osmi dan štrajka. Ona, nažalost, nije večeras s nama jer ne može dugo stajati. Mi imamo jednu misiju, mi koji štrajkamo glađu, narodni poslanici i poslanice, da se vrati ono što je pokradeno. Ta krađa traje mjesecima, od upisa fantomskih birača u biračke popise, kupovine glasova, dovođenja birača koji ne žive tu da glasaju na izborima - rekao je.


18:11 Nešto prije 18 sati studenti i studentice krenuli su prema zgradi Republičke izborne komisije (RIK), gdje je planiran prosvjed opozicije.

Promet u beogradskoj Ulici Kralja Milana je blokiran, a ispred RIK-a odzvanja "Vučiću, lopove", javlja Nova.rs.

- Mi se ovdje odjavljujemo, sad je red na vas - poručili su studenti i pozvali opoziciju da im se obrati.


16:48 Emilija Milenković, jedna od studentica na prosvjedu, rekla je za N1 da će blokade opet biti organizirane u srijedu ako se ne ispune zahtjevi o uvidu u birački popis.

Ona je izjavila kako je i "više nego zadovoljna" odazivom studenata i da će zahtjeve za uvid slati lokalnim samoupravama.

- Tko god da je nadležan, mi ćemo se njima obratiti - rekla je.

Istaknula je i da će se pritisak "na ulici" nastaviti ako se zahtjevi ne ispune, što će značiti ponovne blokade u srijedu.


16:40 Američki State Department pozvao je vlasti u Srbiji da surađuju s misijom OESS-a na istraživanju tvrdnji o izbornim nepravilnostima, ističući da je nasilje prema novinarima i izbornim promatračima "neprihvatljivo", kao i da legitimitet demokratskih procesa ovisi o transparentnosti i spremnosti svih sudionika da prihvate izbornu volju.

- Usredotočeni smo na suradnju sa Srbijom na jačanju demokratske vlasti i vladavine prava, unaprjeđenju regionalne suradnje, nastavku ekonomskog rasta i ubrzanju napretka Srbije na putu prema članstvu u Europskoj uniji. Budućnost Srbije je na Zapadu - navodi se u pisanom odgovoru State Departmenta na pitanje Glasa Amerike o novim prosvjedima u Beogradu koji su u nedjelju postali nasilni.

U priopćenju se ponovno pozdravljaju "preliminarni zaključci OESS ODIHR izborne promatračke misije da su izbori 17. prosinca ponudili biračima izbor političkih alternativa", prenosi N1.

- Sa zabrinutošću konstatiramo nalaze ODIHR-a da su izbori bili poremećeni brojnim proceduralnim nedostacima, pritiscima na javne službenike i zloupotrebom javnih resursa te da su ovi faktori, zajedno sa sistemskim prednostima vladajuće stranke, stvorili nepravedne uvjete. Sjedinjene Države pozivaju Srbiju da blisko surađuje s OESS-om na rješavanju ovih zabrinutosti - stoji u priopćenju.

State Department navodi da bi tvrdnje o nepravilnostima, "koje su prijavili ODIHR i drugi timovi za promatranje izbora", trebalo istražiti.

- Nasilje usmjereno na izborne organe, novinare i akreditirane promatrače je neprihvatljivo. Stranke trebaju prijaviti incidente izbornih nepravilnosti putem odgovarajućih pravnih kanala. Legitimnost demokratskih procesa ovisi o transparentnosti i spremnosti svih stranaka, bilo da pobjeđuju ili gube, da poštuju volju naroda izraženu na glasanju - zaključuje se u odgovoru State Departmenta.


15:26 Studenti okupljeni ispred Vlade Srbije blokiraju promet i skandiraju "izlazite napolje". Prethodno su najavili da će uvid u izborni spisak tražiti i od lokalnih samouprava. Studenti su odlučili blokirati raskrižje Nemanjine i Kneza Miloša kod zgrade Vlade Srbije. Student Ivan Bjelić pročitao je priopćenje Ministarstva državne uprave u kom se navodi da je birački spisak "jedna od najažurnijih evidencija", na šta je počelo skandiranje "Martinoviću lopove, pokrao si izbore" i "Lopovi, lopovi".


14:15 - Srpski studenti koji su se u ponedjeljak dali u blokiranje dijelova Beograda okupirali su križanje Ulice Kneza Miloša i Birčaninove. U blizini tog križanja nalaze se uredi triju ministarstava Vlade Republike Srbije - Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo obrane. Na toj lokaciji trenutno vrijedi privremena regulacija prometa. Trenutno se ne zna je li križanje Kneza Miloša i Birčaninove druga ili prva lokacija u Beogradu koju će blokirati. N1 Televizija piše da je neko vrijeme u igri bio Brankov most, ali da se od te ideje naoko odustalo. Dio studenata prosvjednika ostao je pred Ministarstvo državne uprave.

image

Prosvjed studenata u Beogradu

Andrej Isakovic/Afp
image

Prosvjed studenata u Beogradu

Andrej Isakovic/Afp
image

Prosvjed studenata u Beogradu

Andrej Isakovic/Afp
image

Prosvjed studenata u Beogradu

Andrej Isakovic/Afp
image

Prosvjed studenata u Beogradu

Andrej Isakovic/Afp
image

Prosvjed studenata u Beogradu

Andrej Isakovic/Afp

Među studentima koji su sudjeluju u prosvjedima u Beogradu ima i studenata te profesora iz Novog sada.

Supredsjednik Zeleno-lijevog fronta Radomir Lazović rekao je u ponedjeljak da ne vjeruje da će Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave otvoriti biračke popise te će pokušati "sakriti tragove". "Oni su prekrajali popis birača tako što su prvo ljude brisali, a zatim ubacivali nove. Nismo ranije mogli utvrditi ovu prevaru, to je moglo učiniti tek nakon glasanja", rekao je Lazović za N1. Dodao je da su građani bijesni, ali da smatra da se treba boriti svim sredstvima, poput studentske blokade i protesta. Rekao je i da je moguće da će se u prosvjed uključiti i javne ličnosti. "Mi nemamo magično rješenje, ali imamo ideju da se borimo", rekao je Lazović.

Na pitanje što je s ljudima koji su uhapšeni, on je rekao da broj uhapšenih nije mali i da će ponuditi pravnu pomoć svima jer misli da su oni nepravedno uhapšeni.


13:50 - Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić objavio na svom službenom profilu na društvenoj mreži Instagram video snimku u kojoj je potvrdio da je tijekom prosvjeda u Beogradu u jednom trenutku izašao na terasu Predsjedništva Srbije te da su ga prosvjednici, sumnjajući na to da je to on, "nagradili" zvižducima.

- S vremena na vrijeme mi se čini da kao da ne samo naši politički protivnici nego i njihovi mentori izvana misle da su u ovoj zemlji svi idioti i da nitko nema oči, uši i da nitko ne razumije što se dogodilo u nedjelju navečer. Svi su vidjeli da su gotovo tri sata policajci i imovina građana Srbije bili brutalno napadani od onih koji su odlučili rušiti demokraciju u Srbiji i izbornu volju našeg naroda - rekao je Vučić.

- Svi su vidjeli, ali oni bi okrenuli priču, da nas zavitlavaju, da se šale sa Srbijom, da pokušavaju da nas sve zajedno naprave ludima. U moru laži koje su iznijeli u nedjelju navečer i u ponedjeljak, samo je jedna stvar bila istinita, a to je da su vidjeli nekog muškarca koji im je nalikovao na Vučića, koji je bio baš na ovom mjestu gdje sam ja sada te da su ga izviždali - dodao je predsjednik Srbije.

- Apsolutno je točno. Bio sam ja, na terasi Predsjedništva Srbije, svog radnog mjesta, nisam ih se nimalo uplašio, nisam pobjegao niti u jednu stranu zemlju, nisam se sakrio niti u jedan bunker i nikada se od siledžija i nasilnika skrivati neću. Uvijek ću biti uz svoj narod, obranit ćemo i sačuvati demokraciju, obranit ćemo i sačuvati mir i stabilnost u našoj Srbiji. Živjela Srbija! - ustvrdio je Vučić.


13:15 - Kao što je i najavljeno u nedjelju, srpski su se studenti u ponedjeljak okupili ispred Ministarstva državne uprave, jednog od punktova koje će blokirati do 18 sati.

Podsjetimo, studenti koji su sudjelovati u velikom prosvjedu koji se u nedjelju održao u Beogradu najavili su da će u ponedjeljak blokirati glavni grad Srbije ako predsjednik države Aleksandar Vučić ne prihvati njihov zahtjev da se ponište parlamentarni i lokalni izbori koji su se održali 17. prosinca, a na kojem je blizu 49 posto glasova dobila Vučićeva Srpska narodna stranka.

Studentica Emilija Milenković pozvala je sve studente i mlade da se pridruže prosvjednicima koji su se okupili pred Ministarstvom. N1 Televizija navela je da su u Beograd u 12 sati stigli studenti iz Novog Sada.

Studenti prosvjednici zatražili su od Ministarstva uvid u popis birača.

N1 Televizija izvijestila je i da je student iz Novog Sada Veljko Petrović doživio neugodnost dok se pripremao za odlazak u Beograd. Naime, dok su novosadski studenti i studentice razgovarali s novinarkom televizijske postaje Nova, studentu Veljku Petrović prišao je jedan muškarac. Dok su njih dvojica razgovarala, obratila mu je novinarka Nove te ga zamolila za izjavu. On joj je rekao da je pošao razgovarati s profesorom. Novinarka ga je pitala je li ima nekih problema, na što je profesor nešto rekao, no nije ga se dobro čulo.

Petrović je rekao da će poći s profesorom, ali da će zatim otići u Beograd na prosvjed. Petrović je rekao da želi otići u Beograd kako bi obranio glasove koji su dani na izborima, a zatim je profesor svojim upadicama omeo i njega i novinarku koja je s njim razgovarala.

Profesor se zatim počeo prepirati s drugim studentima koji su se pripremali za odlazak u Beograd, a istovremeno je od Petrovića tražio "pet minuta". Novinarka je za vrijeme te prepirke otkrila da je profesor zaposlenika Fakulteta tehničkih znanosti. Dok je trajala svađa, moglo se čuti da je jedna studentica rekla da "Veljko ne ide nigdje", na što je profesor nju pitao "je li mu mama". "Jesi mu ti mama?", pitao ju je još jednom profesor. "Suborkinja", rekla mu je studentica.

Petrović je zatim novinarki potvrdio da se zaista radi o profesoru Fakulteta tehničkih znanosti, ali da njemu on ne predaje. Profesor je potom ustvrdio da Petrovića zove na "privatne konzultacije" te da će se ovaj nakon pet minuta vratiti studentima koji su se pripremali za odlazak u Beograd.

Profesor je tijekom svog nerazumljivog istupa konstatirao da TV postaja Nova "blokira" i da zove studente. Dok se novinarka odjavljivala s lica mjesta, profesor se nastavio prepirati sa studentima.

Korisnici društvenih mreža kasnije su ustvrdili da se profesor zove Mladen Pečujlija te da je redovni profesor na Odsjeku za proizvodne sustave, organizaciju i menadžmenta na Fakultetu tehničkih znanosti.

OVDJE pročitajte više.


10:50 - Unatoč tome što su policija i žandarmerija u nedjelju navečer razbili prosvjed i blokadu zgrade Skupštine grada Beograda, prosvjedi zbog, kako kažu, izborne krađe, koje organiziraju oporbene stranke okupljene u koaliciju ‘‘Srbija protiv nasilja‘‘, nastavit će se i večeras. Potvrdio nam je to Radomir Lazović, iz Zeleno-lijevog fronta i nositelj oporbene koalicijske liste na izborima za Narodnu skupštinu Srbije.

- Nema stajanja ni odustajanja. Večeras od 18 sati ponovno se okupljamo i ustajemo protiv nasilja i izborne krađe, kazao je Lazović za Jutarnji list, a na naše pitanje osjeća li kakve posljedice policijskog postupanja, s obzirom da je u nedjelju navečer rekao da se i sam našao na udaru policijskih pendreka, odgovorio je da se dobro osjeća.

image

Prosvjed u Beogradu

Cropix
image

Prosvjed u Beogradu

Cropix
image

Prosvjed u Beogradu. Na fotografiji: Aleksandar Jovanović Ćuta

Cropix
image

Prosvjed u Beogradu

Cropix

Istaknuo je kako se nastavljaju i pripreme za veliki prosvjed kojeg planiraju održati 30. prosinca.

Sada se čeka i reakcija javnih osoba, koje planiraju poslati zajednički javni proglas i pozvati što više ljudi na prosvjed 30. prosinca. Od svog najavljenog prosvjeda ne odustaju ni skupine studenata, koji su od prvoga dana angažirani na prosvjedima oporbe. Oni su za danas najavili šestosatnu blokadu prometa na dvije lokacije u Beogradu.

image

Prosvjed u Beogradu

Cropix
image

Prosvjed u Beogradu

Cropix
image

Prosvjed u Beogradu

OLIVER BUNIC/AFP
image

Prosvjed u Beogradu

Andrej Isakovic/Afp

Kako prenosi Nova.rs, studenti su pozvali građane da se u 11 sati okupe u Birčaninovoj ulici ispred Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, od kojeg traže da omogući provjeru biračkog popisa.

Taj bi prosvjed trebao trajati trajati sat vremena, koliko daju Ministarstvu da odgovori na njihove zahtjeve, nakon čega će blokirati dvije prometnice, čije lokacije nisu željeli otkriti "zbog sigurnosti".

Blokada prometnica, kako su najavili, počet će u 12 i trajati do 18 sati, a svaka naredna bi mogla da bude i duža, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni. Podršku im dolaze dati i kolege iz Novog Sada.

image

Prosvjed u Beogradu

Andrej Isakovic/Afp
image

Prosvjed u Beogradu

Andrej Isakovic/Afp
image

Prosvjed u Beogradu

Oliver Bunic/Afp
image

Prosvjed u Beogradu

Oliver Bunic/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 03:04