MASOVNA NESTAŠICA

Lidl i drugi lanci ograničili kupnju povrća, Britanci bijesni, a Španjolci im šalju slike punih polica: O čemu pričate?!

Građani Otoka bjesne zbog nestašica i ne vjeruju da su krivi ekstremni vremenski uvjeti kao što se tvrdi
 Daniel Leal/Afp

Britanski lanci supermarketa razmatraju privremena ograničenja na kupnju voća i povrća nakon problema u opskrbnom lancu za koje se uglavnom krive ekstremni vremenski uvjeti u Španjolskoj i Maroku te transportni problemi.

Lidl, Aldi, Tesco, Asda i Morrisons na svojim policama obavještavaju kupce o količinama određenih svježih namirnica koje mogu kupiti. Tesco, najveći trgovački lanac, uveo je ograničenje od tri artikla po kupcu na rajčice, paprike i krastavce kao mjeru predostrožnosti. Asda je uvela ograničenje od tri kupca za rajčice, paprike, krastavce, zelenu salatu, vrećice salate, brokulu, cvjetaču i maline, a Morrisons je postavio ograničenje od dva artikla po kupcu za rajčice, krastavce, zelenu salatu i papriku.

Lidl se pridružio u ponedjeljak i postao peti supermarket koji je objavio da će ograničiti kupnju paprike, rajčice i krastavaca. Lidlova objava značila je da pet od šest najvećih supermarketa koji čine više od dvije trećine tržišta mješovitom robom u Ujedinjenom Kraljevstvu racionaliziraju zalihe povrća za salatu.

Sainsbury‘s, drugi najveći trgovački lanac mješovite robe, rekao je da trenutačno neće nametnuti ograničenja iako je priznao da ima nestašica.

Sastanak s ministrom

U ponedjeljak poslijepodne rukovoditelji supermarketa razgovarali su s ministrom za hranu Markom Spencerom o tome kako se mogu izbjeći nestašice, izvijestio je FT upoznat s izvorima iz vlade. Nije se razgovaralo o potrebi intervencije vlade kako bi podržala proizvođače i poljoprivrednike. Slaba potpora torijevaca u poljoprivrednim područjima znak je zanemarivanja sektora za mnoge.

Ministrica za okoliš Thérèse Coffey prošli je tjedan bila ismijana jer je sugerirala da bi potrošači trebali jesti hranu koja je u sezoni i koja se uzgaja u Ujedinjenoj Kraljevini, poput repe.‘Ne možemo kontrolirati vrijeme u Španjolskoj…

Važno je osigurati da njegujemo posebnosti koje imamo u ovoj zemlji", rekla je. Prošlog su tjedna engleski uzgajivači rekli da je uvoz povrća za salatu pao na otprilike polovicu očekivanih razina. No, na društvenim mrežama kupci su doveli u pitanje je li za trenutne nestašice krivo vrijeme u Španjolskoj ili možda Brexit i cijene energije. Britanski kupci odlučili su se požaliti na društvenim medijima objavljujući slike praznih polica.

Šale

Paralelno, građani EU objavili su slike punih polica. Pjevač Simply Reda Mick Hucknall oglasio se na Twitteru i pozvao svoje pratitelje u Europi da podijele slike svojih supermarketa uz hashtag #BrexitBenefits."

"Ovdje u Italiji jutros su police pune", pisao je jedan. Korisnik društvenih mreža iz Španjolske je uz sliku punih polica napisao: ‘‘Ma o kakvom manjku hrane u Španjolskoj zbog lošeg vremena vi pričate?‘

Poljoprivrednici u Ujedinjenoj Kraljevini u posljednjih su mjeseci smanjili korištenje staklenika za uzgoj povrća zbog viših cijena električne energije. Dodatni čimbenici koji utječu na manjak u opskrbnom lancu uzrokovani su pandemijom i manjkom sezonskih radnika zbog napuštanja EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:06