KONZERVATIVNO DRUŠTVO

Liječnica pomaže Egipćankama da na jeftine načine ‘dokažu‘ nevinost: ‘Tako spašavamo živote‘

Kirurški popravak ili rekonstrukcija himena legalan je u Egiptu, ali za većinu nepriuštiv, košta i do 20.000 egipatskih funti (8500 kuna)
 Ozan Kose/AFP

Ginekologinja koji nudi operacije rekonstrukcije himena ženama u ruralnom Egiptu kaže da na taj način spašava živote, iako svoje zahvate diskretno reklamira kao uslugu "zdravlja i ljepote".

U konzervativnim društvima kao što je Egipat, "netaknuti" himen važna je potvrda djevičanstva. Mladenke uništeni himen može dovesti do sramoćenja unutar njene ili mladićeve obitelji. U najgorim slučajevima može potaknuti takozvana ubojstva iz časti koja obično počine rođaci žrtava.

"Ovo je naša liječnička dužnost - zaštititi djevojke od ubojstava i društvene stigme kojoj su izložene zbog himena", rekla je ginekologinja Layla koja je koristila pseudonim kako bi mogla slobodno govoriti o svom radu.

Kirurški popravak ili rekonstrukcija himena - poznat kao himenoplastika - legalan je u Egiptu, ali za većinu nepriuštiv, košta i do 20.000 egipatskih funti (8500 kuna), otprilike dvostruko više od prosječne mjesečne plaće.

Za žene u ruralnim područjima kao što je gornji Egipat, gdje su stavovi obično ultrakonzervativni, pristup postupku je još teži.

Zdravstvene usluge su ograničene i malo žena ima sredstava za plaćanje operacije. Layla redovito putuje u daleke egipatske provincije kako bi obavila himenoplastiku za otprilike trećinu uobičajene cijene.

"Na svojoj (Facebook) stranici objavljujem da idem u određenu pokrajinu određenog dana... ljudi rezerviraju termin, a ja radim operacije u njihovom domu", rekla je.

"Postoje djevojke koje ne mogu pronaći liječnike u gornjem Egiptu, a o ovoj temi je vrlo teško govoriti ili podići svijest tamo jer je to vrlo konzervativno društvo", rekla je telefonom zakladi Thomson Reuters.

U posljednjih devet godina, kaže, obavila je oko 1500 operacija, od čega je oko trećinu napravila besplatno za posebno ugrožene žene.

Egipatsko ministarstvo zdravlja i Nacionalno vijeće za žene, koji nemaju podatke o himenoplastikama ili ubojstvima iz časti, odbili su dati komentar.

Grupe za ljudska prava kažu da na Bliskom istoku i u južnoj Aziji svake godine ubiju tisuće žena i djevojaka članovi obitelji ljuti zbog percipirane povrede njihove "časti", prenosi Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 10:18