TRAGEDIJA U SRBIJI

Liječnici porodili trudnicu na respiratoru: ‘Bebu smo spasili, ali majka je nažalost umrla‘

Na svijet je donijela dječaka koji je trenutno u stabilnom stanju, ali je ona unatoč velikom trudu liječnika preminula
 Ilustracija/Oliver Bunic/AFP

Liječnici Kliničkog centra u Nišu porodili su sinoć oko 20 sati 34-godišnju trudnicu, koja je bila pod sumnjom da je zaražena koronavirusom i koja je bila priključena na respirator, piše Blic.

Ona je na svijet carskim rezom donijela dječaka koji je trenutno u stabilnom stanju, ali je majka, nažalost, unatoč velikom trudu niških liječnika preminula.

- Liječnički tim sastavljen od anesteziologa, ginekologa, dječjih anesteziologa, neonatologa, uspio je uz reanimaciju majke na operacijskom stolu spasiti život bebe koja je rođena s 920 grama.

Beba je trenutno stabilnih vitalnih parametara, zadovoljavajućeg disanja, i nalazi se pod nadzorom pedijatara i neonatologa. Nažalost, odmah nakon vađenja djeteta i pored svih napora, majka je preminula u 20.45h - kazao je za Blic ravnatelj Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš Radmilo Janković.

- Beba je dobro, u inkubatoru i stabilno je. U sedmom mjesecu je rođena, i u ovom trenutku djeluje da će to ići u dobrom pravcu. Napravili test na Covid i poslali ga na analizu.

Rezultate očekujemo tijekom dana - kazala je Anđelka Slavković, pomoćnica ravnatelja KC Niš dječje klinike i ravnateljica Klinike za dječju kirurgiju i ortopediju.

Podsjetimo, u posljednjih tjedana Srbija bilježi veliki porast zaraženih i umrlih od koronavirusa od izbijanja epidemije u toj zemlji.

Samo posljednjih šest dana zabilježeno je više od 400 slučajeva na dan.

Ovako veliki rast utjecao je i na odluku više od 2.700 liječnika da daju potpise inicijativi "Ujedinjeni protiv Covida"koja traži smjenu sadašnjeg i formiranje novog Kriznog stožera za borbu protiv koronavirusa, kao i utvrđivanje odgovornosti za, kako navode, "javno-zdravstvenu katastrofu u kojoj se država nalazi".

Premijerka Ana Brnabić kazala je kako je inicijativa napad na predsjednika Aleksandra Vučića, a sam predsjednik uvjerava da Srbija vrši puno testiranja te da će smanjiti broj dnevnih slučajeva.

Članica stožera Darija Kisić Tepavčević najavila je prije dva dana mogućnost uvođenja karantene za one koji ulaze u Srbiju.

- Razmatrat će se uvođenje karantene za putnike iz određenih zemalja. O tome se diskutira i gleda se koji su najoptimalniji obrasci u ovom momentu - rekla je Kisić Tepavčević.

Stručnjaci u Srbiji su ustvrdili da nije bolest blaža nego u prvom udarnom dijelu epidemije jer sada oko 30 posto bolesnika ima težu kliničku sliku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:56