PODIZANJE SVIJESTI

‘Liječnici u dvije bolnice nisu uočili smrtonosni znak u nozi moje kćeri - devet dana kasnije bila je mrtva!‘

‘Zašto onda ovo radim? Znam kakav je pakao proživjela moja obitelj i znam da će ga proći dosta drugih obitelji‘, rekao je Gordon McPherson

Ilustrativna fotografija

 Girvande - Cnri/Sciencephoto/Profimedia/Girvande - Cnri/sciencephoto/profimedia

Nakon što je njihova 23-godišnja kći Katie McPherson prije više od 20 godina preminula od posljedica krvnog ugruška, njezini roditelji Gordon i Jane rade na podizanju svijesti o dubokoj venskoj trombozi, piše Mirror.

McPherson je studirala radnu terapiju kada liječnici u dvije bolnice nisu zapazili da joj se krv u nozi zgrušala već su je samo poslali kući te uputili da popije tablete protiv bolova.

Duboka venska tromboza (DVT) je zgrušavanje krvi u dubokim venama udova (obično u bedru ili potkoljenici) ili u venama zdjelice. DVT je glavni uzrok plućne embolije. DVT može biti asimptomatska ili može izazvati bol i oteklinu ekstremiteta. Liječi se antikoagulansima.

- Podržavam Gordona u svemu, međutim više ne mogu to raditi. To mi je kao da ponovno proživljavam Katieinu smrt. Bila sam s njom kada je umrla. Želim da svi ljudi budu svjesni DVT-a. Sada imamo 9-godišnju unuku. Naš sin inzistira na tome da je se testira kako bismo doznali nosi li neispravan gen - rekla je Jane.

- Ako ga nosi, liječnici će biti obaviješteni. To se može prevenirati. Katie je bila sretna. Živjela je u svom malom stanu u Edinburgu, pohađala Sveučilište kraljice Margarete i imala malu mačku. Bila je savršeno sretna. To se nije trebalo dogoditi - dodala je Jane.

Gordona je Međunarodno društvo za trombozu i hemostazu prošle godine proglasilo ambasadorom godine. Rekao je da mu je to velika čast, pogotovo zato što ga škotske vlasti baš i ne slušaju. Gordon je dodao da nastaviti raditi na tome da ga političari saslušaju.

Gordon kaže da 11,400 Škota svake godine umre od posljedica krvnih ugrušaka i tromboze.

- Katie je otišla. Tu ne mogu ništa. Zašto onda ovo radim? Znam kakav je pakao proživjela moja obitelj i znam da će ga proći dosta drugih obitelji. Međutim, radije bi se ne moram time baviti i da je Katie još tu. Ali što je tu je, moramo se snaći s onim što imamo - zaključio je Gordon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:53