POKRAJINA GAUTENG

Liječnici u epicentru omikrona začuđeni: ‘Simptomi su potpuno drugačiji od onih ranije...‘

U pokrajini Gauteng broj pacijenata u bolnici popeo se sa 120 7. studenog na 580 proteklog tjedna
 AFP

Broj hospitaliziranih pacijenata oboljelih od Covida-19 ubrzano raste u južnoafričkoj provinciji u kojoj je otkriven novi soj koronavirusa omikron.

Podaci tamošnjeg Nacionalnog instituta za zarazne bolesti pokazuju da je broj hospitaliziranih od početka mjeseca porastao za čak 63 posto, a u Gautengu, pokrajini koja uključuje najveći grad u zemlji, Johannesburg, broj pacijenata u bolnici popeo se sa 120 7. studenog na 580 proteklog tjedna.

Novi soj omikron je kod oboljelih iz Gautenga, napominje se, relativno visoko zastupljen iako je samo sekvencioniranje izvršeno na vrlo malom broju testiranih.

Međutim, WHO, iako naglašava zabrinutost zbog nove varijante, upozorava kako ne treba donositi zaključke o povezanosti između omikron soja i povećanog broja hospitalizacija.

Južna Afrika cijepila je oko 28 posto od svojih 60 milijuna stanovnika s najmanje jednom dozom, a afričke zemlje općenito cijepile su tek 10 posto svoje populacije.

Prema podacima Centra Johns Hopkins u Južnoj Africi je u prethodnih sedam dana zabilježeno 29.373 novih slučajeva te 219 preminulih od posljedice zaraze, no samo su dvije provincije su zabilježile velik porast hospitaliziranih posljednjih tjedana.

Unatoč nedavnom porastu, južnoafrički zdravstveni dužnosnici kažu da su slučajevi omikrona relativno blagi.

- Njihovi simptomi su bili toliko različiti i blagi za razliku od onih koje sam liječila prije - rekla je za The Telegraph dr. Angelique Coetzee, članica odbora Južnoafričke liječničke udruge.

- Simptomi su bol u mišićima i umor od kojeg se dan ili dva ne osjećate dobro. Do sada smo otkrili da zaraženi nemaju gubitak okusa i mirisa. Mogu imati lagani kašalj i nema jako izraženih simptoma.

Kao odgovor na novi soj mnoge države zabranile su letove iz Južne Afrike, što je Južna Afrika oštro osudila rekavši da ih treba odmah ukinuti.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa rekao je u nedjelju da zabrane neće biti učinkovite u sprječavanju širenja varijante.

- Jedina stvar koju će zabrana putovanja učiniti jest dodatno oštetiti gospodarstva pogođenih zemalja i potkopati njihovu sposobnost da odgovore na pandemiju i oporave se od nje - rekao je i dodao kako Južna Afrika neće uvoditi nova ograničenja, ali kako razmatraju uvođenje obveznog cijepljenja postane obvezno 'za određene aktivnosti i lokacije'.

Južnoafrički ministar zdravlja kazao je da 'apsolutno nema potrebe za panikom' zbog nove varijante koronavirusa omikron, unatoč porastu slučajeva.

- Već smo ovo doživjeli - dodao je Joe Phaahla, misleći na Beta varijantu otkrivenu u Južnoj Africi prošlog prosinca.

- Sada imamo više od 20 mjeseci iskustva s Covidom-19 i raznim varijantama i valovima - kazao je ministar.

Omicron je sada otkriven u brojnim zemljama širom svijeta, uključujući Veliku Britaniju, Kanadu, Portugal, Nizozemsku, Belgiju, Njemačku, Australiju, Japan i Izrael.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2021 12:06