PROBLEMI S KOLJENIMA

Liječnici zbog naizgled banalne upale zaprijetili Papi: ‘Ili apsolutno mirovanje ili zaboravite na putovanja‘

Doznajemo da je Papa ipak bio podvrgnut ozbiljnijim pretragama, koje su isključile pretpostavku da je uzrok njegovih bolova eventualan tumor

Papa Franjo

 VATICAN MEDIA/AFP

Poglavaru Katoličke crkve papi Frani (85) liječnici su zaprijetili: ne bude li discipliniran, ne pristane li na apsolutno mirovanje desnog koljena barem desetak dana, može zaboraviti na ovogodišnja apostolska putovanja, a možda i na opće audijencije.

Putovanja još nisu objavljena, ali pripreme već traju. Planirani su odlasci u Libanon i Jeruzalem, Južni Sudan, DR Kongo, Kanadu, te Kazakstan. Štoviše, Papa se u Jeruzalemu kanio susresti s pravoslavnim patrijarhom moskovskim i sveruskim Kirillom, ali taj je susret otkazan uz objašnjenje: zašto razgovarati o miru, ako će dan kasnije rat biti nastavljen kao i dotad?

Papa Bergoglio je u dobru zdravlju, bez obzira na dob. Svakako je vitalniji od većine svojih prethodnika u istoj dobi: sv. Ivan Pavao II je umro ne navršivši 85, Ivan Pavao I sa 65, sv. Pavao VI sa 80, sv. Ivan XXIII sa 80. Benedikt XVI (95) živ je i bistar, ali se odrekao dužnosti baš u dobi od 85 godina, pa i zbog sve izraženije fizičke nemoći. Presudan je moment bio kad je shvatio da neće moći otputovati u Brazil na Svjetski dan mladih. Ta su pastoralna putovanja sada postala obaveza vladajućeg pape, nije više moguće samo boraviti u Vatikanu kao Lav XIII, koji je na dužnosti navršio 93 godine.

Stanje nije došlo dotle da Sveta Stolica počne objavljivati biltene o zdravstvenom stanju poglavara Katoličke crkve. Doznajemo da je Papa ipak bio podvrgnut ozbiljnijim pretragama, koje su isključile pretpostavku da je uzrok njegovih bolova eventualan tumor. Posrijedi je samo ozbiljna upala ligamenata u koljenu, koja izaziva bolove: gonalgiju.

Naizgled banalna gonalgija onemogućuje Papu u nekim pastoralnim aspektima njegove službe. Čini se da su ga liječnici sada time zaplašili. Njegov ortoped nastoji bolove ublažiti konzervativnim metodama, izbjeći operaciju, ako je moguće. Uz terapiju potrebno je barem desetak dana potpunog mirovanja koljena da se zaliječi upala ligamenata.

Jorge Mario Bergoglio bio je, po svojim riječima, "cura callejero", svećenik koji hoda ulicama, i kad je već bio kardinal. Hodao je rado i mnogo. Ali u mnogih dođe doba kada zglobovi počinju izdavati, kada postaju bolni uslijed artroze.

Sam Papa se šali na račun svoje nevolje, pa i s novinarima. Kaže: "dijagnoza je jednostavna: starost". Ili: "to je praljina bolest". Odnosno: "imam koljeno redovnice". To su sve pučki nazivi kronične gonalgije. Ali zdrav duh tu malo pomaže ozdravljenju tijela.

Uslijed prethodnih problema s desnim kukom papa Frane je hodao pogrešno, preopterećujući desno koljeno. Već dvije-tri godine vidimo kako desnu nogu vuče, kako mu je teško njome peti se ili silaziti niza stube, na primjer pri izlasku iz aviona.

Vidjeli smo više puta da Papi priskače i pomaže mu ustati i sjesti, pa i hodati, mons. Leonardo Sapienza, privremeni voditelj Prefekture papinskog doma (sam prefekt, nadbiskup Georg Gänswein, opet je oslobođen dužnosti da bi mogao pomagati umirovljenom papi Benediktu XVI, kojemu je desetljećima bio osobni tajnik).

Papa se nije dao razlogu dok se problem svodio na sjedanje i ustajanje (a svakako i na klečanje). Ali sada mu je problem stajati. Problem mu je služiti misu. Na blagdan Božanskog milosrđa je sjedio pred oltarom dok su misu koncelebrirali drugi. Preskočio je procesiju na Cvijetnicu da bi mogao predsjedati koncelebraciji Uskrsa. Prije dva dana biskupe iz Slovačke je pozdravio sjedeći, žaleći se da ne može ustati. Rekao je da je to poniženje (za nj), ali da tu patnju prikazuje kao žrtvu za njihovu zemlju. U nedjelju neće predsjedati obredu zaređivanja novih svećenika u Nadbiskupiji rimskoj, nego će ga odmijeniti kardinal vikar Angelo De Donatis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 05:15