BIZARAN SLUČAJ

Liječnik iz BiH u dvorištu zakopao kosti žrtve iz Srebrenice, pa šokirao izjavom kad je otkriven

Ovo nije prvi put da su na privatnom imanju pronađeni ostaci, ali je prvi put da je netko donio tijelo i skrivao ga

Ekshumacija; ilustracija

 Marko Mrkonjic/Cropix

Liječnik iz Brčkog u BiH priznao je da je u vlastitom dvorištu skrivao zakopane kosti jedne od žrtava rata devedesetih godina, piše Radio Slobodna Evropa.

Ostaci u dvorištu ortopeda Nebojše Mraovića zakopane su prije 11 godina, nakon čega je iznad njih izgradio betonsku fontanu.

Mraović već godinama u Brčkom ima privatnu ortopedsku ordinaciju.

Ekshumacija kostiju obavljena je 21. rujna pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, a prema naredbi Suda BiH. Svjedok koji je otkrio lokaciju zakopanih ostataka tvrdi da se radi o žrtvi genocida u Srebrenici iz 1995. godine.

Isti svjedok navodi da su kosti donesene u Brčko dvije godine nakon rata.

Mraović, kako je izjavio za Radio Slobodna Evropa (RSE), ne vidi ništa sporno u cijelom slučaju, navodeći da su kosti korištene za ‘planiranje operacija‘.

‘Ja sam ih koristio u bolnici, koristio za planiranje operacija, oni su pomogli stotinama ljudi‘, rekao je Mraović u kratkom telefonskom razgovoru, ne objašnjavajući na koji način ih je koristio.

Radi se o nekompletnim ostacima jedne osobe i, kako su rekli za RSE iz Instituta za nestale BiH, prvom slučaju namjernog sakrivanja posmrtnih ostataka žrtve rata u Bosni i Hercegovini u vlastitom dvorištu.

Prema informacijama Instituta, Mraović se trenutno ne nalazi u Bosni i Hercegovini.

Koliko je nestalih u BiH?

Skoro tri desetljeća nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini, još se traga za 7.597 nestalih osoba, od čega 1.200 samo u Srebrenici.

Posmrtni ostaci Bošnjaka ubijenih u Srebrenici, gdje je prema presudama međunarodnih i domaćih sudova u srpnju 1995. ubijeno više od 8.000 ljudi, nakon rata su pronađeni u više od 80 masovnih grobnica širom srednjeg Podrinja.

Nakon zločina, tijela su prebacivana iz jedne u drugu masovnu grobnicu, što je otežavalo njihovu identifikaciju i ukop.

Osobe koje su tragale za nestalim članovima obitelji, za RSE su ranije svjedočile da su im ‘posrednici‘ tražili 500 eura po osobi, da otkriju lokaciju na kojoj se nalaze tijela.

Institut za nestale osobe ima telefonsku liniju za anonimno dojavljivanje lokacija na kojima se nalaze tijela žrtava proteklog rata. Ipak, kako je ranije rečeno iz ovog Instituta za RSE, prijava je veoma malo, a istina se i dalje skriva.

Institut je u prošloj godini izvršio 109 ekshumacija, ekshumirana su 83 tijela, a ukupno je identificirana 151 nestala osoba.

Tužiteljstvo BiH provodi istragu

U kratkom telefonskom razgovoru, Mraović je za RSE, na pitanje ima li odvjetnika, odgovorio da se ‘nema od čega braniti te da su to sve glasine‘.

Iz državnog Tužiteljstva je rečeno za RSE da je istraga u tijeku, da oni i SIPA (Državna agencija za istrage i zaštitu) provode potrebne aktivnosti, te da u interesu predmeta ne mogu davati dodatne informacije.

Do zaključenja teksta RSE nije dobio odgovor iz Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta o tome hoće li doktoru Mraoviću biti oduzeta licenca za obavljanje liječničkog posla.

Prema zakonima Distrikta, ona se može oduzeti ‘zbog kršenja etičkih principa struke‘.

Komore liječnika oba BH entiteta nisu odgovorile na zahtjev za komentarom ovog slučaja.

Kako je došlo do otkrića?

Iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine pojašnjavaju da su oni postupili po prijavi koju su dobili od svjedoka.

Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta izjavila je za RSE da su posmrtni ostaci navodno doneseni u Brčko 1997. godine.

‘2012. godine ih je zakopao u svoje dvorište, a potom je preko toga izlivena betonska fontana‘, rekla je Fazlić.

Ona ističe, da nije bilo svjedoka koji je dao preciznu lokaciju posmrtnih ostataka, vjerojatno nikada ne bi bili pronađeni.

‘Posmrtni ostaci su odmah prebačeni u Komemorativni centar u Tuzlu, gdje je zakazana obdukcija, odnosno sudsko-medicinska, kriminalistička obrada, Tom prilikom bit će izuzeti koštani uzorci koji će biti na DNK analizu‘, rekla je Fazlić.

Gdje su pronalažena tijela žrtava rata?

Fazlić ističe da su posmrtni ostaci pronalaženi na privatnim parcelama, ali obično nakon što su prodate, pa je počela gradnja vikendice ili prokopavanja kanala za vodu.

‘Sve češće u zadnje vrijeme nam se događa da prilikom izvođenja nekakvih građevinskih radova se naiđe slučajno na posmrtne ostatke, ali ovakvo namjerno skrivanje, do sada nismo zabilježili‘, istakla je Fazlić.

Bivši član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, Amar Mašović, kaže za RSE da je ‘užasnut i zgrožen‘ ovim otkrićem, te da u 30 godina potrage za nestalima nije naišao na ovakav slučaj.

‘Pretpostavka je da se radi o žrtvi genocida, ali svejedno, da se uopće ne radi o žrtvi rata, užasnut sam činjenicom da čovjek koji je položio Hipokratovu zakletvu na takav način se odnosi prema jednom ljudskom biću, bez obzira na to što to biće više nije živo‘, istakao je Mašović.

On ističe da će istraga otkriti na koji način je Mraović došao do posmrtnih ostataka, te porijeklo osobe.

Dodaje da ovo nije prvi put da su na privatnom imanju pronađeni ostaci, ali je prvi put da je netko donio tijelo na svoje imanje s druge lokacije.

‘Bilo je na privatnim imanjima, u bunarima, u septičkim jamama, na području Han Pijeska, također ja mislim da se radilo o žrtvi Srebrenice, samo ne iz ‘95. nego jedna grupa koja je išla iz Tuzle za Srebrenicu. Dešavalo se, i u dvorištima zgrada, unutar kuća – doduše, najčešće vlastitih spaljenih kuća njihovih vlasnika‘, rekao je Mašović.

Zatvorska kazna do dvije godine

Prema Kaznenom zakonu Brčko Distrikta, ako netko neovlašteno odnese, sakrije ili premjesti tijelo ili dio tijela, biće kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

Kazne su iste u Federaciji BiH, dok je u Republici Srpskoj moguća zatvorska kazna do dvije godine.

Kazneni zakon BiH se ne bavi ovim, ali propisuje zatvorsku kaznu do tri godine u slučaju da osoba ne prijavi mjesto masovne grobnice.

Taj pravni akt ‘masovnu grobnicu‘ definira kao neoznačeno mjesto u kojem se nalaze dva ili više tijela, ili ostaci tijela osoba ubijenih u genocidu ili ratnom zločinu, piše Radio Slobodna Evropa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:27