PREVENTIVNO SREDSTVO

Lijek je smanjio vjerojatnost zaraze HIV-om za čak 75 posto

Osobe koje su u stalnom seksualnom kontaktu s oboljelima od AIDS-a, bolesti protiv koje se čovječanstvo bori posljednjih tridesetak godina, moći će koristiti preventivno sredstvo koje smanjuje rizik od oboljenja

Osobe koje su u stalnom seksualnom kontaktu s oboljelima od AIDS-a, bolesti protiv koje se čovječanstvo bori posljednjih tridesetak godina, moći će koristiti preventivno sredstvo koje smanjuje rizik od oboljenja.

Konačna odluka

Dnevna upotreba pilule Truvada smanjuje rizik za osobe koje žive u bračnoj ili ljubavnoj vezi s osobom oboljelom od AIDS-a, gay ili biseksualnim parom gdje je jedan od partnera već obolio od AIDS-a.

Američka Agencija za hranu i lijekove potvrdila je mišljenje zdravstvenih stručnjaka za lijek Truvadu kojim zdrave osobe mogu smanjiti rizik od oboljenja od AIDS-a, ali će konačna odluka o lijeku i njegovu korištenju u borbi protiv AIDS-a biti donesena 15. lipnja. Rasprava o korisnosti lijeka trajala je 12 sati i iako je dobila podršku većine članova, pokazalo se kako bi preporuka mogla navesti ljude da smanje upotrebu kondoma, a to je dosada najefikasnije sredstvo u prevenciji AIDS-a. Stručnjaci su iznijeli i stav kako bi efikasnost lijeka mogla biti upitna za žene koje su pokazale jako nisku razinu zaštite tijekom istraživanja i testiranja lijeka.

Trogodišnje testiranje

Problem s lijekom je u tome što osobe koje ga koriste moraju piti pilule svaki dan, a često se događa da pacijenti zaborave popiti svoj dnevni lijek. No, dr. Tom Giorgano, koji se zalaže za primjenu lijeka, smatra da na liječnicima nije da procjenjuju hoće li ljudi koristiti lijek, nego je li lijek koristan.

Truvada je postala poznata 2010. kada se, nakon trogodišnjeg testiranja, pokazalo da smanjuje rizik od zaraze HIV-om. Tada se pokazalo da Truvada smanjuje rizik od infekcije u gay i biseksualnoj populaciji za 42 posto, dok su prošlogodišnji rezultati pokazali da je kod heteroseksualnih partnera, među kojima je jedan član obolio od AIDS-a, ta mogućnost smanjena za 75 posto.

Rizično ponašanje

Istodobno su unutar zajednice HIV inficiranih mišljenja o korisnosti Truvade suprotstavljena: dok se jedni zalažu za njegovo korištenje, drugi upozoravaju na ponašanje ljudi, dakle ne na samu kvalitetu lijeka.

Ističu, naime, kako bi Truvada mogao pobuditi lažni osjećaj sigurnosti, a samim time povećati rizično ponašanje te smanjiti osjećaj za potrebnu sigurnost pri seksualnim odnosima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 06:46