TAJNE 2. SVJ. RATA

Lijepa ruska balerina pomogla nacistima da slome britanski otpor

Marina Lie, što je bilo jedno od njenih imena, infiltrirala se u britanski stožer preobučena u švedsku bolničarku, ukrala dokumente i preokrenula tijek prve velike bitke Drugog svjetskog rata u Norveškoj
 Wikipedia

LONDON - Lijepa i profinjena ruska balerina koja je radila kao nacistički špijun preokrenula je tijek prve velike bitke Drugog svjetskog rata u Norveškoj , pokazuju nedavno objavljeni dosjei britanske službe MI5, a prenosi Telegraph .

Marina Lie - koja se također služila imenima Marina Goubonina, Marie Alexevna i Luise Lohmann - se, naime, dokopala dokumenata pomoću kojih su Hitlerove snage uspjele saveznicima ukrasti pobjedu pred nosom. Poraz je uzrokovao i promjenu na čelu britanske vlade - Nevillea Chamberlaina zamijenio je na mjestu premijera Winston Churchill.

Aktivnosti Marine Lie kao njemačkog agenta Britancima je u kolovozu 1941. prokazao Gerth van Wijk i sam tajni agent Trećeg Reicha, koji je u zatvoru u Londonu stupio u kontakt sa svojim kolegom Von Finkensteinom. Njega je pak MI6 krajem 1940. oteo u Norveškoj.

Kako otkrivaju dosjei tajnih službi, lijepa se agentica pojavila u Norveškoj baš kada je zapovjednik britanskih snaga Sir Claude Auchinleck napadao njemačke trupe pod zapovjedništvom generala Eduarda Dietla u blizini Narvika u svibnju 1940. Von Finkenstein je, naime, Britancima ispričao da je Marina stigla u britanski stožer u Tromso upravo kada je Dietl pripremao povlačenje.

Ondje se navodno dokopala britanskih ratnih planova koji su Nijemcima otkrili kako se i njihovi protivnici namjeravaju povući pa je Dietl reorganizirao obranu i u konačnici odnio pobjedu.

Fatalna je Marina, kako se kasnije otkrilo, u Stockholm doputovala vlakom prerušena u švedsku bolničarku zvanu Ebba te tako i dospjela u Norvik gdje se infiltrirala u britanske snage.

Prema kasnije dostupnim izvještajima, otkriveno je kako je Lie u Rusiji postala balerina, ali i naznačeno kako je "poznata po proricanju sudbine pomoću karti te je vrlo cijenjen i iskusan njemački agent". Iako su sve ovo kasnije potvrdili i drugi zarobljeni njemački obavještajci, potpuni opis Marine Lie pojavio se tek krajem rata. - Ima oko 40 godina, visoka je 1,74m, mršava, plave kose i očiju. Ima vrlo lijepe noge. Govori ruski, njemački, španjolski, francuski, norveški i engleski - pisalo je u izvještaju francuskih tajnih službi. - Ako je to ista žena koju sam upoznao u Madridu, onda je jako opasna - govorio je Wijk.

Marina je u Moskvi radila kao učiteljica baleta, a ondje je osobno upoznala Staljina kao i ostale visokopozicionirane dužnosnike SSSR-a. U Rusiji se udala za jednog norveškog komunista, no u Londonu je ostavila muža zbog nekog Španjolca. Ubrzo je popustila i zaluđenost komunizmom te je otputovala u Norvešku gdje je upoznala časnike njemačke vojne obavještajne službe Abwehr te pristala raditi za njih.

Nakon uspješne epizode u Norveškoj pojavila se u Španjolskoj gdje se predstavljala kao bogata strankinja boraveći u hotelu Palace u Madridu. Iako ju je MI5 zbog njenih predratnih sovjetskih veza i nakon 2. svjetskog rata smatrao sigurnosnom prijetnjom, Marina je promijenila ime u Marina Noreg i otvorila plesnu školu u Barceloni gdje je i umrla u 74. godini 1976.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:43