NOVI DETALJI ISTRAGE

LIKVIDACIJA VODITELJICE BBC-jaMetak u zatiljak dobila jer se Slobinisu svidjele vijesti s Kosova?

Novinarka je likividirana na isti način - hicem u zatiljak - kao i Slavko Ćuruvija u Beogradu
 CROPIX/BBC

Pucali su joj u glavu pred kućnim vratima 26. travnja 1999. Britanska novinarka Jill Dando (37) ubijena je na isti način kao i Slavko Ćuruvija, osnivač i vlasnik prvih privatnih novina u Srbiji, likvidiran 11. travnja 1999. pred zgradom u centru Beograda u kojoj je živio.

Oboje su bili poznati novinari, istaknuti antimiloševićevci, oboje ubijeni hicem u zatiljak pred ulaznim vratima vlastitog doma . Je li bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević svoj odred ubojica poslao u London da ustrijele britansku novinarku koja mu se jako zamjerila svojim izvještavanjem s Kosova?

Politička ubojstva

Britanski Daily Mail je ponovno otvorio slučaj ubijene novinarke BBC-ja nakon što je početkom ove godine konačno došlo do napretka u istrazi o ubojstvu Slavka Ćuruvije: za najpoznatije ubojstvo novinara u Miloševićevoj Srbiji osumnjičeni su bivši šef tajne službe Rade Marković i tri njegova suradnika.

Početkom ove godine Marković je ispitan u zatvoru gdje služi kaznu za druge zločine, uhićeni su Milan Radonjić i Ratko Romić, a protiv četvrtoosumnjičenog, vjerojatnog likvidatora Miroslava Kuraka, raspisana je tjeralica jer već godinama živi izvan Srbije. Sumnja se da su sudjelovali u gotovo svim političkim ubojstvima u Srbiji devedesetih. Britanski Daily Mirror objavio je da je četvorka osumnjičena za ubojstvo Slavka Ćuruvije ispitivana i u vezi sa smrću novinarke BBC-ja Jill Dando.

Tijelo u krvi

Branka Prpa, Ćuruvijina udovica, izjavila je da je britanska novinarka ubijena zato što je bila protiv Miloševićeva režima kao i njezin suprug Ćuruvija. Miloševiću se Jill Dando navodno jako zamjerila svojim izvještavanjem s Kosova u vrijeme kad je odatle protjerao stotine tisuća Albanaca. Voditeljica BBC-ja bila je poznata po uspješnoj TV kampanji u kojoj je pozivala Britance da pomognu milijunima izbjeglih pred zločinačkim Miloševićevim režimom.

Smrt Jill Dando ima sva obilježja DB-a, srpske tajne policije, prenijela je Branka Prpa britanskim novinarima: uredniku Dnevnog telegrafa pucali su u zatiljak pred ulazom u zgradu u kojoj je živio u Svetogorskoj ulici u Beogradu na isti način na koji je petnaest dana kasnije ubijena BBC-jeva novinarka pri povratku u svoj dom u Fulhamu u jugozapadnom Londonu. Ubijena je jednim hicem u glavu. Susjedi su pronašli njeno tijelo u krvi preko puta ulaznih vrata.

- S obzirom na to da je apsolutno jasno da je tajna služba ubila mog supruga, vjerujem da bi ti ljudi mogli biti upetljani i u smrt Jill Dando - rekla je Branka Prpa za Daily Mirror.

‘Mediteranski tip’

U oba je slučaja pucano na isti način, zato je vrlo vjerojatno da je to djelo istih ljudi, dodala je.

Odmah nakon ubojstva poznate BBC-jeve voditeljice proširila se verzija da bi ubojice mogli biti Srbi ogorčeni njezinim izvještavanjem o Kosovu. Nakon ubojstva 1999. službe BBC-ja zabilježile su anonimni poziv: muškarac je tvrdio da je on ubio voditeljicu zbog NATO-ove akcije bombardiranja Srbije. Nakon toga je anonimni pozivatelj nazvao urednika vijesti Tonyja Halla, rekao mu da je on ubio voditeljicu Jill Dando i najavio mu da je on sljedeći, prenosi Daily Mail. Nekoliko susjeda vidjelo je ubojicu, no policija nije dobila dovoljno tragova da bi ga pronašla. Jedan od susjeda opisao ga je kao “mediteranskog tipa” tamnije puti.

Uhodio slavne žene

Ubojstvo poznate voditeljice nikad nije razriješeno. Dugo se smatralo da je slučaj riješen: 2001. na doživotni je zatvor osuđen Barry George, njezin susjed u Fulhamu koji je imao kriminalni dosje, no on se uspio izvući 2008. u ponovljenom postupku jer se ispostavilo da je bio osuđen na osnovi vrlo klimavih dokaza.

Barry George je kao čudak bio idealni sumnjivac jer je bio opsjednut TV voditeljicama. Policija je u njegovoj kući pronašla više od 2000 snimaka slavnih žena koje je uhodio i tajno snimao. Odvjetnik ga je branio da nije imao ni motiva ni iskustva da počini ubojstvo koje su mnogi nazvali savršenim zločinom. - Njegova je inteligencija na razini žarulje od 40 watta - rekao je odvjetnik William Clegg.

Ljubomorni ljubavnik

Osim vrebača iz Fulhama, s ubojstvom BBC-jeve voditeljice bio je povezivan jedan od šefova britanske mafije, kojemu se mogla zamjeriti vodeći emisiju o kriminalu, a nagađalo se da ju je mogao ubiti i ljubomorni bivši ljubavnik. Jill Dando bila je zaručena s poznatim ginekologom Alanom Farthingom, koji je lani porodio princezu Kate Middleton. Scotland Yard je tu verziju brzo odbacio, no priča o Srbima ubojicama stalno se vraćala u optjecaj posljednjih 15 godina, pišu britanski mediji. Od 2008. Farthing je angažiran kao ginekolog kraljevske obitelji. S Jill Dando se zaručio u veljači 1999. i trebali su se vjenčati u rujnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:51