POGUBLJENJE

Likvidiran notorni plaćenik koji je mahao ljudskom lubanjom: ‘Svi znamo tko stoji iza toga!‘

Prošle je godine objavljen video u kojem se može vidjeti kako Mangušev drži ljudsku lubanju i tvrdi da ista pripada ukrajinskom branitelju

Igor Mangušev s lubanjom u ruci

 Screenshot/Twitter

Ozloglašeni ruski plaćenik i zapovjednik protudronske jedinice Igor Mangušev preminuo je nakon što je u okupiranom dijelu Ukrajine ustrijeljen u glavu, piše BBC.

Manguševovi su prijatelji potvrdili da je ovaj mrtav, a njegova je supruga rekla da je "pogubljen".

Protudronska jedinica koju je Mangušev vodio operirala je u Lugansku. Uz to, Mangušev je bio jedan od osnivača jedne skupine plaćenika koja se 2014. borila protiv ukrajinske vojske.

Prošle je godine u kolovozu na društvenim mrežama objavljen videozapis u kojem se može vidjeti kako Mangušev drži ljudsku lubanju i tvrdi da ista pripada ukrajinskom branitelju koji je sudjelovalo u obrani čeličane Azovstalj u Mariupolju.

Mangušev je slovio za ekstremnog nacionalistu, a svojevremeno je rekao da Rusija ne ratuje s Ukrajincima već s idejom o Ukrajini kao "antiruskoj državi". Dodao je da nije bitno koliko će Ukrajinaca poginuti tijekom ruske invazije.

Ozloglašeni je plaćenik bio i suradnik osnivača plaćeničke vojske Wagner Jevgenija Prigožina. BBC navodi da je Mangušev bio Prigožinov politički strateg.

Ruski su mediji izvijestili da je Mangušev ustrijeljen pištoljskim metkom 9x19mm Parabellum. Navodi se i da je metak ispaljen iz velike blizine te da je plaćenikovu glavu penetrirao pod kutem od 45 stupnjeva.

Smrt Manguševa trenutno se istražuje.

Metak kojim je ustrijeljen navodno se zaglavio u njegovom mozgu. Prije nego što je Mangušev preminuo, objavljene su fotografije na kojima se može vidjeti da je bio na liječenju u bolnici.

Pavel Gubarev, još jedan ruski nacionalist, rekao je da "svi" znaju tko stoji iza smrti Manguševa te dodao da je Prigožin utihnuo nakon što je ovaj stradao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:21