KORUPCIJSKE AFERE TRESU FRANCUSKU VLADU

Liliane Bettencourt - žena koja ruši Sarkozyja

Iz priče o bogatašici koju je htio prevariti prijatelj nastao je prvorazredni politički skandal

PARIZ - Skandal oko nasljedstva Liliane Bettencourt, postarije nasljednice kozmetičkog carstva L’Oreal, sve ozbiljnije nagriza francusku vladu.

Naime, ono što je prvotno bila tek svađa prebogate majke i kćeri oko poznatog francuskog fotografa Franocisa-Marie Baniera, u posljednjih mjesec dana poprimilo je razmjere pravog političkog skandala, koji sve više srozava popularnost predsjedniku Nicolasu Sarkozyju, već sada prisiljenom “životariti” na 26-postotnoj podršci birača, najnižoj otkad je došao na vlast.

Sapunica L’Oreal počela je kad je kći Liliane Bettencourt, Francoise Bettencourt-Meyers, optužila uglednog fotografa Francoisa-Mariu Baniera da iskorištava krhko mentalno zdravlje njezine majke kako bi se obogatio. Bettencourt i Banier, koji se navodno već i prije družio s postarijim bogatašicama, upoznali su se na večeri 1969., a Bettencourt-Meyers ga tereti da je tijekom prijateljevanja sa 87-godišnjom milijarderkom, koja drži 17. mjesto Forbesove ljestvice najbogatijih ljudi na svijetu, u posljednjih nekoliko godina izmuzao od nje milijardu eura u poklonima - umjetninama, gotovini i policama životnog osiguranja.

Poklonjen otok na Sejšelima

Ako Baniera, koji negira optužbe, proglase krivim, prijeti mu kazna od tri godine zatvora i 375.000 eura globe. Bogata starica uzvratila je kćeri, s kojom već neko vrijeme ne razgovara, optužbama da se ona želi dočepati ostavštine.

No, suđenje Banieru, koje je počelo prošli tjedan, već je prvog dana odgođeno. Naime, sud je odlučio istražiti snimke razgovora bogate nasljednice i njezinih savjetnika, čiji su isječci procurili u javnost prošli mjesec, a koje je bez njezina znanja snimao njezin dugogodišnji batler.

Snimke pokazuju da je najbogatija žena u Francuskoj sa svojim savjetnicima raspravljala kako da izbjegne plaćanje poreza te da je vlastima “zaboravila” spomenuti nekoliko inozemnih računa te navodnu kupnju otoka na Sejšelima, koji je, kako se tvrdi, poklonila Banieru. Uz to, savjetnici je navodno nutkaju da donira novac Sarkozyjevoj stranci UMP-u “jer joj trebaju prijatelji”. Njezin je savjetnik potom potvrdio je da ona na dva računa u Švicarskoj ima 97 milijuna dolara, a Bettencourt je na najave revizije njezina bogatstva reagirala hladnokrvno, rekavši da vlasti samo rade svoj posao.

Sukob interesa

No, u trenutku objavljivanja snimki slučaj je dobio političku dimenziju. Opozicijski su socijalisti pozivima na ostavku navalili na aktualnog ministra rada i bivšeg ministra financija Erica Woertha, čija je supruga Florence radila za Bettencourt kao savjetnica za investicije, čak i dok je njezin suprug nadgledao državnu blagajnu. U jednoj od snimaka savjetnik Bettancourt navodno govori da je zaposlio Florence jer ga je ministar to zamolio. Uz to, Woerth je u isto vrijeme bio i rizničar UMP-a te je bio zadužen za kontakt s donatorima. Jedna od njih navodno je bila i Bettencourt.

Francuski mediji dosad su iščeprkali da je Woerth 2008. večerao s Bettencourt, što je priznao uz napomenu da u tome nema ništa “izvanredno”, te da joj je iste godine navodno osobno odobrio povrat poreza od 30 milijuna eura, što on negira. Woerth i njegova žena, koja je dala otkaz kod Bettencourt, našli su se pod optužbama za sukob interesa, što odbacuju, a predsjednik parlamenta odobrio je osnivanje komisije kako bi se cijeli slučaj ispitao.

Udar na ministra pred predstavljanje ključnih reformi

Bettencourt je potkraj prošlog tjedna televiziji TF1 dala prvi intervju od izbijanja skandala. U njemu je negirala da ju je Banier iskorištavao te priznala da joj je žao zbog svađe s kćeri, s kojom bi se željela pomiriti.

- Razumijem da kći može biti ljubomorna na majku. I ja sam bila ljubomorna na svog oca kad sam oko njega vidjela žene - objasnila je.

U svakom slučaju, sapunica L’Oreal došla je u poprilično nezgodnom trenutku za Sarkozyja, pred čijom je vladom težak posao - smanjenje javne potrošnje i reforma mirovinskog sustava, koji predvodi upravo aferom “zaraženi” Woerth.

- Situacija je sve teža. Ovi, vrlo javni skandali, narušavaju Sarkozyjev kredibilitet. Možda se stvari malo smire tijekom ljetne stanke - smatra Corine Marce, stručnjakinja za istraživanje javnog mijenja.

Ministri najureni jer su trošili na cigare i privatne avione

Francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju zaista nije lako. Osim što se svim silama trudi držati leđa ključnoj osobi predstojeće mirovinske reforme, ministru rada Ericu Woerthu, kojeg se optužuje za sukob interesa u skandalu bogate nasljednice L’Oreala, ove se nedjelje morao riješiti još dva ministra - državnog tajnika za međunarodni razvoj Alaina Joyandeta (56) i državnog tajnika za razvoj pariške regije Christiana Blanca (68).

Obojica su razriješeni dužnosti zbog skandala u kojem ih se optužuje za rastrošno i neprimjereno trošenje novca poreznih obveznika. Jedan je njime kupovao kubanske cigare, dok je drugi potrošio basnoslovne svote na privatni zrakoplov. U priopćenju iz predsjednikova ureda objašnjava se da su obojica predali ostavke, koje su poslije i prihvaćene. Zasad se sigurno zna da je Blancovu zatražio sam Sarkozy, no nije poznato je li to bio slučaj i s Joyandetom.

Iako neki tvrde da je otpuštanje dvojca rezultat pritiska s kojim se Sarkozy suočava zbog Woertha, čini se da su obojica ministara imali putra na glavi. Tako je Joyandet u ožujku, pravdajući se popunjenom satnicom i nedostatkom vremena, potrošio 116 i pol tisuća eura iz državnog proračuna na privatni zrakoplov kojim je otputovao na Martinique kako bi sudjelovao na konferenciji o obnovi potresom razrušenog Haitija. Osim toga, tereti ga se da je na nezakonit način pribavio građevinsku dozvolu za proširenje svoje kuće za odmor na St. Tropezu.

Blanca, drugog najurenog ministra, položaja je koštalo to da je potrošio oko 12 tisuća eura iz državne blagajne za kupnju kubanskih cigara.

U oba slučaja reagirao je i francuski premijer Francois Fillon. Nakon situacije s Joyandetom postavio je nova pravila kojima se reguliraju putovanja, dok je Blancu naredio da vrati novac koji je potrošio na cigare.

U svom blogu Joyandet se pobunio protiv optužbi.

“Kao častan čovjek, ne mogu prihvatiti to da sam žrtva optužbi. Nakon mnogo razmišljanja odlučio sam napustiti vladu. Ni jedan euro iz državnog proračuna nisam iskoristio za osobno bogatstvo ili bogatstvo najbližih”, poručio je Joyandet.

Nakon što je, u suradnji s premijerom, razriješio dvojicu ministara, Sarkozy je naredio Fillonu da ograniči upotrebu zrakoplova i automobila.

“U vrijeme kad su naši sunarodnjaci pogođeni krizom, država mora više nego ikada davati primjer. Oni koji predstavljaju opći interes ne mogu biti izuzeti od napora koje narod zahtijeva. Oni imaju posebnu odgovornost koja dolazi s njihovom misijom, a ta je da budu besprijekorni u korištenju javnih sredstava”, napisao je Fillonu Sarkozy, koji je otkazao i tradicionalnu vrtnu proslavu Dana Bastilje.

No, neki smatraju da Sarkozyjeva demonstracija moći ima dublji smisao. Tako tvrde da je Sarkozy odlučio žrtvovati dva ministra kako bi spasio “veću ribu”, odnosno Woertha, te da se time željela maknuti pozornost s ministra rada.

Slično misle i mediji. Le Parisien tvrdi da je Sarkozy razriješio dvojicu ministara za primjer drugima, dok Liberation smatra da je time “želio ugasiti vatru koja gori ispod Woertha”. Le Telegramme piše da “žrtvovanje dviju osoba da bi se spasilo treću pokazuje veliku paniku na vrhu vlasti”. ( M. Hrupić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 01:12