BIDENOVA ODABRANICA

Linda Thomas-Greenfield nova američka ambasadorica u UN-u: ‘SAD se vraća diplomaciji‘

Linda Thomas-Greenfield ima već 35 godina iskustva u vanjskim poslovima, što je čini veterankom diplomacije
Linda Thomas-Greenfield, nova američka veleposlanica u UN-u
 Greg Nash

Američki senat u utorak je potvrdio da će nova američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima biti Linda Thomas-Greenfield.

Joe Biden je nakon mjesec dana svog predsjedništva dodao ključnog člana svog tima za nacionalnu sigurnost, prenosi Reuters.

Senat od sto članova podržao je Bidenovu odabranicu sa 78 glasova čime je premašena potrebna većina. Svi glasovi "protiv" stigli su od republikanaca.

Američki analitičari i mediji odabir Thomas-Greenfield komentirali su kao američki povratak diplomaciji.

Thomas-Greenfield (68) već 35 godina služi u Ministarstvu vanjskih poslova, a ponajviše je bila aktivna u afričkim pitanjima. Republikanci su se usprotivili njenoj nominaciji jer su rekli da podržava Peking. Pristaše Thomas-Greenfield naveli su da ona ima višedesetljetno iskustvo u diplomaciji te da želi povećati američki utjecaj u svijetu i suprotstaviti se kineskom.

Na saslušanju krajem siječnja istaknula je važnost ponovnog angažmana SAD-a s članicama UN-a kako bi se osporili napori Kine koja nastoji ''pokrenuti autoritarni program''.

image
Linda Thomas-Greenfield, nova američka veleposlanica u UN-u
Greg Nash

Demokratski senator Bob Menendez, predsjednik Senatskog odbora za vanjske odnose, izjavio je da veleposlanica Thomas-Greenfield ima dugu povijest izraženog protivljenja kineskoj uporabi ''taktike zamke duga i njezinoj sve zloćudnijoj prisutnosti u tijelima svjetskog upravljanja'', referirajući se na to da Kina posljednjih godina postiže sve veći utjecaj davanjem zajmova zemljama u razvoju.

Napetosti između Kine i SAD-a lani su dosegle svoj vrhunac nakon što je bivši predsjednik Donald Trump u sklopu svoje vanjskopolitičke agende "America First" Sjedinjene države povukao iz međunarodnih organizacija.

Od stupanja na dužnost Biden je naglasio svoju potporu multilateralizmu u vanjskoj politici, a Thomas-Greenfield će kao veteranka diplomacije predstavljati novu ulogu vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:24