POPLAVA GRANATA

Linija je ipak probijena?! Analitičar: ‘Pogledajte što Rusi rade na sjeveru, to je znak nervoze‘

Ukrajina se sad kroz Kijev želi probiti južno od sela do Azovskog mora i podijeliti rusku vojsku na dva dijela

Ilustracija, ukrajinsko oklopno vozilo

 Aa/abaca/Abaca Press/Profime/Aa/abaca/abaca Press/profime

"Rusi su sve nervozniji i zbog toga će vjerojatno preusmjeriti svoje sjeverne ofenzivne snage kako bi iste pomogle u obrani južnog fronta od potencijalnog ukrajinskog proboja", smatra vojni analitičar Sean Bell za Sky News.

Prema njegovim riječima, ruska linija bojišnice sve je krhkija, dok Ukrajina istodobno sporo napreduje kroz selo Robotjne, južno od Zaporožja.

"Ukrajinski napredak vidljiv je unatoč značajnim slojevima ruske obrane u regiji, a Rusija je na to odgovorila uklanjanjem vojnika iz ofenzivne operacije u gradu Kupjansku kako bi pojačala svoje snage na jugu. To znači da su prilično nervozni zbog proboja koji bi se ondje mogao dogoditi. Iako još ne vidimo taj napredak, sve je više dokaza za to da ukrajinski pritisak raste na sve slabijoj ruskoj bojišnici", dodao je Bell.

Ukrajina tvrdi kako je u ponedjeljak zauzela Robotjne, a sad se kroz Kijev želi probiti južno od sela do Azovskog mora i podijeliti rusku vojsku na dva dijela.

"Ruse očito muči nedostatak kontrabaterijskog radarskog sustava", izjavio je Bell. Kaže kako radari moskovskim trupama omogućuju lociranje ukrajinskih topova, a bez njih su ruske snage "suočene s apsolutnom ‘poplavom‘ ukrajinskih topničkih granata, što im uzrokuje velike poteškoće na prvoj crti".

I ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u subotu je rekao da ukrajinske trupe "napreduju" u protuofenzivi protiv ruskih snaga, odbacujući izjave zapadnih dužnosnika koji tvrde da Ukrajina presporo napreduje na terenu.

U protuofenzivi započetoj prije tri mjeseca ukrajinske snage vratile su pod kontrolu desetke sela, ali niti jedno veće mjesto ili grad, što je izazvalo frustraciju kod više američkih dužnosnika koji ne samo da ukazuju na sporo napredovanje već kritiziraju cjelokupnu ukrajinsku strategiju.

- Ukrajinske snage idu prema naprijed. Usprkos svemu i bez obzira što netko kaže, mi napredujemo i to je najvažnije - rekao je Zelenskij.

Neki se pribojavaju da bi potpora zapada mogla posustati jer hladnije i kišovitije vrijeme usporava napredovanje na bojišnici. Uz to, zapad je uložio milijarde dolara u tu kontraofenzivu, a Kijev traži još više.

Prema riječima zamjenice ministra obrane Hanne Maliar, ukrajinske snage ubrzale su ponešto korak na jugoistočnoj fronti Zaporižje gdje su, kako tvrdi, probile prve linije ruske obrane.

I Bijela kuća je potvrdila vijest o "važnom uspjehu".

Ukrajinska vojska nije zabilježila neki novi uspjeh, ali njezine jedinice se kreću prema Melitopolju, urbanom središtu u Zaporižiji pod ruskom kontrolom.

Rusija je ukrajinsku protuofenzivu ocijenila neuspješnom, no Kijev tvrdi da sporo napreduje jer želi minimalizirati ljudske gubitke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:55