‘NAŠ STARIJI BRAT‘

Lista srama: Ovo su državnici koji su čestitali Vladimiru Putinu na pobjedi na izborima

Komentari europskih i američkih čelnika u suprotnosti su s čestitkama nekih azijskih, afričkih i latinoameričkih zemalja

Vladimir Putin

 Natalia Kolesnikova/Afp

Nakon još jedne uvjerljive pobjede Vladimira Putina na predsjedničkim izborima održanima u nedjelju u Rusiji, sve su zapadne sile tu pobjedu okarakterizirale kao nepoštenu i nedemokratsku, piše Guardian.

Izbori su dodatno naglasili ‘koliko je duboka represija u Rusiji‘, rekao je britanski ministar vanjskih poslova David Cameron. Američki State Department rekao je da zatvaranje i diskvalifikacija Putinovih protivnika dokazuje da je čitav proces ‘nevjerojatno nedemokratski‘.

Međutim, komentari europskih i američkih čelnika u suprotnosti su s čestitkama koje su pristigle iz nekih azijskih, afričkih i latinoameričkih zemalja.

Te posve suprotne reakcije naglašavaju geopolitičke rascjepe koji su još izraženiji otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu prije dvije godine, što je izazvalo krizu u odnosima sa zapadom.

‘Sigurnost‘ za Kinu

Kineski predsjednik Xi Jinping čestitao je Putinu na pobjedi i dodao da će Peking nastaviti promovirati partnerstvo ‘bez granica‘ koje je sklopio s Moskvom neposredno prije nego je Rusija napala Ukrajinu.

Kineski državni mediji uopće ne govore o upitnosti demokratskog procesa tijekom ruskih izbora te Putinovu pobjedu karakteriziraju kao unošenje ‘sigurnosti u turbulentni svijet‘.

S obzirom na sve zategnutije odnose sa SAD-om, Kina nastoji proširiti svoj utjecaj na međunarodnoj razini. S obzirom da je sve uvjereniji da je doba američke hegemonije pri kraju, Peking pokušava osigurati vlastitu sferu utjecaja koja je u suprotnosti sa Zapadom - a Rusija se pod Putinom u tome pokazala voljnim partnerom.

Nakon što je u ponedjeljak proglasio pobjedu, Putin je u svom govoru ponovno rekao da je ‘Tajvan sastavni dio Narodne Republike Kine‘, što je poruka usmjerena prema vladi u Pekingu koja tvrdi da je Tajvan kineska provincija koja se ponovno treba ujediniti s Kinom. Putin je također optužio druge zemlje za ‘provokacije‘ oko Tajvana i rekao da su one - kao i sankcije protiv Kine - ‘osuđene na propast‘.

Kina i Rusija također su članice Brics grupe čiji je cilj ukinuti dominaciju SAD-a nad globalnim gospodarstvom tako što će ujediniti gospodarstva u nastajanju, uključujući Brazil, Južnu Afriku i Indiju.

‘Poseban odnos‘ s Indijom

Nakon što je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine, 141 država glasala je za rezoluciju UN-a kojom se osuđuje invazija. Međutim, prema Economist Intelligence Unitu (EIU), ta brojka prikriva činjenicu da dvije trećine svjetskog stanovništva živi u zemljama koje su bile neutralne ili naklonjene Rusiji.

Analiza EIU-a pokazala je da su neke zemlje, uključujući Brazil, Saudijsku Arabiju, Južnu Afriku - i najvažnije Indiju - dale sve od sebe da izbjegnu biranje strana u tom sukobu.

U ponedjeljak je indijski premijer Narendra Modi ponovio Xijeve riječi, rekavši da se raduje jačanju ‘posebnog i privilegiranog strateškog partnerstva‘ New Delhija s Moskvom.

Otkako je Rusija u veljači 2022. započela rat protiv Ukrajine, Modi odbija zauzeti snažan stav protiv invazije.

Posljednjih godina Indija se nastojala pozicionirati kao globalna sila. Nova najmnogoljudnija zemlja na svijetu, s petim po redu najvećim i najbrže rastućim gospodarstvom, dočekana je raširenih ruku od zapadnih čelnika, unatoč tome što je tijekom Modijeve vladavine ta zemlja ušla u razdoblje demokratskog nazadovanja i sve većeg autoritarizma.

U isto vrijeme, Modi se pozicionirao kao vođa globalnog juga - labave skupine zemalja u razvoju i bivših koloniziranih nacija - od kojih mnoge i dalje podržavaju Rusiju.

Indija je također u međuvremenu postala najveći pojedinačni kupac ruske nafte. Indijske rafinerije iskoristile su znatno niže cijene nakon što je Europa zabranila uvoz ruske nafte. Na taj je način Indija pomogla ublažiti udarac zapadnih sankcija Moskvi.

Trijumf ‘našeg starijeg brata‘

Putinovu pobjedu slavili su i čelnici zemalja Latinske Amerike koje su povijesno u svađi sa SAD-om. Stručnjaci kažu da je izolacija Rusije od Zapada, tu zemlju samo približila zemljama poput Kube i Venezuele. Spomenimo i kako je ministar vanjskih poslova Venezuele nedavno okarakterizirao Moskvu kao ‘žrtvu na međunarodnoj sceni‘.

Predsjednik Venezuele, Nicolás Maduro, o rezultatima nedjeljnog glasanja je rekao: ‘Naš stariji brat Vladimir Putin je trijumfirao, što je dobar znak za svijet.‘

Kubanski predsjednik Miguel Díaz-Canel nazvao je rezultat ‘vjerodostojnim pokazateljem da rusko stanovništvo podržava Putinovo upravljanje zemljom‘.

Putinova pobjeda također je toplo dočekana u nekoliko zemalja u zapadnoj i središnjoj Africi kojima vladaju hunte nakon brojnih državnih udara od 2020. - uključujući Mali i Niger.

Rusija se nastojala dodvoriti mnogim od tih zemalja u regiji Sahel nakon što su prekinule veze sa svojim tradicionalnim francuskim i američkim saveznicima nakon vojnih pobuna.

Putin je također iskoristio propast sporazuma o nastavku izvoza hrane iz Ukrajine na globalna tržišta - mnoga od njih u Africi - kako bi ojačao svoju podršku u regiji. U srpnju 2023. obećao je besplatne isporuke žitarica Burkini Faso, Zimbabveu, Maliju, Somaliji, Srednjoafričkoj Republici i Eritreji. Prve isporuke stigle su prošlog mjeseca, objavila je ruska vlada.

Dnevne novine u Burkini Faso su u ponedjeljak u uvodniku kazale da bi izbori u Africi ‘mogli zvučati kao ne-događaj‘, ali da poprimaju posebno značenje jer ‘Putin utjelovljuje novu geopolitičku ravnotežu snaga na kontinentu uz rastuću rusku prisutnost i utjecaj‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 21:09