TRGOVINSKE SANKCIJE

Litva na udaru Kine zbog suradnje s Tajvanom: ‘Ovako žele poslati poruku cijeloj Europskoj uniji‘

Kinezi ovim potezom stavljaju EU pod pritisak, stoga ostaje za vidjeti koliko će europska zajednica stati iza svoje članice
Gabrielius Landsbergis, litavski ministar vanjskih poslova
 Mads Claus Rasmussen/AFP

Opetovana podrška 'borcima za slobodu' kao i razmjena diplomatskih predstavništva između Tajvana i Litve toj su baltičkoj zemlji na leđa donijeli neželjenog protivnika, piše Guardian.

Naime, kineski vlastodršci nisu nimalo zadovoljni partnerstvom koji europska zemlja od tri milijuna ljudi uspostavlja s područjem kojeg Kinezi smatraju svojim dominionom, stoga su odlučili pokazati mišiće tako da su povukli svojeg predstavnika iz Vilniusa te su praktički otjerali litvanskog veleposlanika iz Pekinga. Nadalje, tajvansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako su Kinezi stopirali teretni prijevoz u smjeru Litve, a i pojedine tvrtke baltičke zemlje iz domene poljoprivrede, stočarstva i drvne industrije su izgubile izvozničke dozvole za poslovanje u Kini.

Mantas Staskevicius, direktor litavskog Prehrambenog i veterinarskog servisa, rekao je kako su razgovori s Kinom oko dozvola postali teži početkom godine, ali sada su bez ikakvog objašnjenja prekinuli revizijske i certifikacijske procese.

"Zasad naš ured nije dobio nikakve indikacije ili obavijesti da je nešto prekinuto, ali prije mjesec dana, Kinezi su nas kontaktirali i predali nam listu određenih neusklađenosti nakon čega je jedan od naših izvoznika piva skinut s liste tvrtki kojima je dozvoljena distribucija na kinesko tržište", govori.

Kineske prijetnje

Kinezi na ovaj način žele iskoristiti Litvu kako bi odaslali poruku prema kojoj će svaka zemlja, koja pokuša uspostaviti bolje diplomatske odnose s tajvanskom vladom, proći kao Litva te da će njene tvrtke izgubiti mogućnost poslovanja u Kini, dok će najmnogoljudnija zemlja svijeta prestati izvoziti u zemlju koja se drzne ogriješiti o svemoćnu kinesku komunističku partiju.

Ovaj slučaj podsjeća na situaciju kada su Kinezi odlučili nametnuti trgovinske sankcije usmjerene ka Australiji uslijed povećanih tenzija, no za razliku od Australaca, kojima o Kini uvelike ovisi ekonomska računica, veze Kine i Litve su relativno zanemarive. Stručnjaci razmatraju mogućnost kako je ovo bacanje rukavice u lice Europske unije, koja je pred teškim izborom - odabrati rješavanje sukoba diplomatskim putem ili će stati na stranu svoje članice, što se ne čini pretjerano laganim zadatkom s obzirom na to da mnoge zemlje iz EU-a također u nekoj mjeri ovise o kineskoj trgovinskoj moći.

"Ovo korištenje sile prema Litvi vjerojatno će ugroziti sliku Kine u Europi i svijetu te nije izgledno očekivati da će ispuniti ciljeve koje ovo nametanje sankcija ima, a to je zaokret u litavskoj politici prema Tajvanu. Pitanje je koliko daleko će EU stajati uz Litvu u ovome. S obzirom na nekolicinu država članica Unije koje su posebno ovisne o Kini, neće biti lagano kreirati jaku i ujedinjenu frontu zemalja EU koje podržavaju Litvu", rekao je profesor Steve Tsang, direktor SOAS China instituta.

Pojedini državni mediji, predvođeni huškački nastrojenim Global Timesom, objavili su članke i uredničke komentare koji pozivaju vladu na prekid veza s Litvom.

Andreas Fulda, stariji istraživač s Nottinghamskog sveučilišnog instituta za azijska istraživanja, sugerirao je kako su takvi napadi bili očekivani.

"U izostanku prave poluge moći, kineska komunistička partija nastojat će ocrniti litavsku vladu preko svog propagandnog aparata", rekao je.

Šire geopolitičke igre

Pojedini stručnjaci smatraju da je ovo sve dio šire geopolitičke igre koja uključuje i Sjedinjene Američke Države, a možebitno je potaknuto američkim povlačenjem iz Afganistana, koje Kinezi i Rusi opetovani nazivaju porazom zapadnjačke politike. Litavski političari smatraju kako im je isplativije približavanje SAD-u, a do tih zaključaka su vjerojatno došli posredstvom svojih poljskih i njemačkih kolegama, smatra Kitty Smyth, direktorica britanske konzultantske tvrtke s fokusom na Kinu, Jingpinou, koja dodaje da se ovo izrazito tiče i Rusije.

Litavsko ministarstvo vanjskih poslova zasad nije komentiralo kineski prekid trgovinskih odnose ili razloge iza toga. U priopćenju koje su poslali istaknuli su kako su odlučni u kreiranju prijateljskih odnosa s Tajvanom i drugih zemalja Europske unije, kao i cijelog svijeta.

"Nadamo se da će se recentni problemi u kinesko-litavskim odnosima biti razriješeni diplomatskim putem, baziranim na poštovanju i međunarodnim zakonima", odgovor je Litavaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:34