ALARM

Litva upozorava: ‘Europa mora pokazati zube Putinu koji želi stvoriti Sovjetski Savez 2.0!‘

‘Putin je rekao da je najveća politička greška 20. stoljeća raspad Sovjetskog saveza. Sad vidimo želju da se carstvo ponovno izgradi‘

Vladimir Putin

 Alexey Nikolsky/AFP

Vladimir Putin kuje zavjeru kako bi izgradio ‘Sovjetski Savez 2.0‘, kazao je ministar vanjskih poslova Litve te upozorio američke i NATO čelnike da ne smanjuju broj svojih vojnika u istočnoj Europi, piše Telegraph.

Gabrielius Landsbergis je rekao da se Europska unija mora više uključiti i ponuditi rješenja za krizu potaknutu strahom od invazije Rusije koja je nagomilala više od 100.000 vojnika u blizini granice s Ukrajinom.

Također je pozvao EU da razmotri sankcije protiv Rusije i Bjelorusije i ‘pokaže im zube‘.

Litva je bila u neprestanom kontaktu s SAD-om tijekom pregovora s Rusijom u Ženevi, kazao je Landsbergis. Washington je u vezi pregovora ponudio visoku razinu transparentnosti, iako u same pregovore Europska unija nije bila uključena.

Postojale su spekulacije da bi Sjedinjene Države bile spremne smanjiti broj svojih vojnika u regiji, ako bi i Rusija zauzvrat učinila isto kad je u pitanju broj njezinih vojnika na granici s Ukrajinom.

No, Landsbergis je upozorio da bi bilo kakvo smanjenje broja vojnika NATO snaga u regiji bila ‘crvena linija‘ za europske države.

- Najgore što se može dogoditi je pogoršanje sigurnosne situacije. To bi se moglo dogoditi u nekoliko scenarija. Mogla bi reagirati Bjelorusija, mogao bi se dogoditi napad na Ukrajinu i mogla bi to biti posljedica smanjenja broja vojnika u regiji. S obzirom na krhku sigurnosnu situaciju, to je vjerojatno ‘crvena linija‘ za mnoge europske države, kazao je.

- Postoji taj osjećaj da se želi izgraditi Sovjetski Savez 2.0, dodao je ukazujući na rusku vojnu prisutnost u Gruziji, u dijelovima Ukrajine, Moldavije, Kazahstana i Bjelorusije.

- Putin je rekao da je najveća politička greška 20. stoljeća raspad Sovjetskog Saveza. Sad vidimo taj žal zbog gubitka carstva i želju da ga se ponovno izgradi kroz ono što se događa po Europi.

Litvu, koja je sada članica NATO saveza i Europske unije, Sovjetski je Savez anektirao 1939. godine. Landsbergis kaže da je Putinov zahtjev da se Ukrajina i ostale države ne pridruže NATO-u posve neprihvatljiv te da je stvar Kijeva hoće li se ili neće pridružiti Savezu.

- NATO je savez otvorenih vrata i takav mora ostati. Na Ukrajini je da na demokratski način odluči hoće li se ili neće pridružiti NATO-u, kazao je.

‘Pištolj na glavi‘

Rusija se trudi pogurati to pitanje, dodao je, no situaciju neće biti lako ublažiti, pogotovo sada kad ‘Kremlj drži pištolj prislonjen na glavu Zapada‘.

- Jedino što sada znamo je da je Rusija remetilački faktor, istaknuo je.

Litva u nedavnom ponašanju Rusije prepoznaje matricu koja se može pratiti sve od 2008. kad je izvršila invaziju na Gruziju. Razlika je jedino u tome što se ovaj ‘geopolitički potres‘ osjeća i dalje od baltičkih nacija.

Landsbergis kaže da postoje dokazi da su bjeloruske državne kompanije pronašle ‘rupe‘ pomoću kojih izbjegavaju europske sankcije i koje se hitno moraju zatvoriti.

Kazao je da je stanje na granici, na koju je bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko poslao migrante kako bi ušli u EU, trenutno mirno.

Međutim, u tijeku su pripreme za slučaj da se migrante s dolaskom proljeća ponovno pogura prema Europi.

Dodao je da su nedavne intervencije Velike Britanije prema Rusiji i Kini pokazale da se Velika Britanija nakon Brexita ‘ponovno pozicionira kao igrač‘ na svjetskoj sceni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:53