JOHNSONOVA NASLJEDNICA

Liz Truss danas službeno preuzima funkciju britanske premijerke, ali prvo mora otići u posjet Kraljici u Škotsku

Truss je pobijedila svog stranačkog rivala Rishija Sunaka u glasovanju članova Konzervativne stranke za vodstvo stranke

Liz Truss 

 Niklas Halle‘n/Afp

Liz Truss će u utorak zamijeniti Borisa Johnsona na mjestu britanskog premijera, nakon što kraljica Elizabeta u Škotskoj od nje zatraži da sastavi novu vladu koja bi se trebala uhvatiti u koštac s energetskom i gospodarskom krizom.

Truss je pobijedila svog stranačkog rivala Rishija Sunaka u glasovanju članova Konzervativne stranke za vodstvo stranke, obećavši smanjenje poreza i pomoć ljudima s njihovim računima za energiju, dok se Britanija suočava s rastućom energetskom krizom.

"Hvala vam što ste mi ukazali povjerenje da vodim našu veliku zemlju", rekla je Truss. "Poduzet ću hrabre korake kako bismo svi prebrodili ova teška vremena, ojačali naše gospodarstvo i oslobodili potencijal Ujedinjenog Kraljevstva."

Truss će naslijediti Borisa Johnsona, koji je bio prisiljen objaviti ostavku u srpnju nakon višemjesečnih skandala zbog kojih je oslabila podrška njegovoj vladi, a ministri dali ostavke kako bi ga prisilili da odstupi.

Johnson će održati govor ispred Downing Streeta, a zatim otputovati u Škotsku kako bi se sastao s kraljicom Elizabetom u njezinoj rezidenciji dvorca Balmoral kako bi službeno podnio ostavku. Nakon Johnsona s kraljicom će se sastati Truss kako bi dobila mandat da sastavi vladu. Nova premijerka će se obrati građanima i zatim započeti s imenovanjima ministara svoje vlade.

Truss će postati četvrti premijer konzervativaca u sedam godina, u vrijeme kad Britanija upada iz jedne krize u drugu. Sada postoji mogućnost duge recesije i daljnjeg rasta inflacije, koja je u srpnju dosegla dvoznamenkastu razinu.

Smjena premijera i imenovanje novog, ceremonija koja se inače odvija u Buckinghamskoj palači, ovoga puta će se dogoditi u Balmoralu, gdje kraljica provodi ljeta, a zbog problema s pokretljivošću nije mogla putovati u London.

Kraljica Elizabeta, pod čijom je vladavinom bilo 14 premijera prije Truss, morala je smanjiti svoje javne nastupe posljednjih mjeseci zbog takvih problema, a također je provela noć u bolnici prošlog listopada zbog nespecificirane bolesti.

Truss stoga mora otputovati u Balmoral kako bi postala premijerka, što je putovanje od oko 1500 km u oba smjera, umjesto uobičajenog putovanja od nekoliko stotina metra od Buckinghamske palače do Downing streeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2023 23:06