MEDENI MJESEC

Ljubavno gnijezdo Borisa Johnsona u hrvatskom susjedstvu: Cijene se kreću od 2160 do 4830 kuna

Johnsonovi u Sloveniji planinarili, kupali se u jezeru, posjetili Postojnsku jamu i uživali u delicijama

Boris i Carrie Johnson

 PETER KNEFFEL/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Britanski premijer Boris Johnson i njegova supruga Carrie medeni mjesec proveli su u slovenskom eko-hotelu Vila Planinka, prenosi Daily Mail. Cijene jednog noćenja kreću se između 2160 i 4830 kuna. Hotel je smješten u planinama, obećaje "umirujuću energiju" te se diči ponudom delicija kao što su medvjeđi pršut i sladoled od pčelinje peludi. Dok je Johnson uživao u ljepotama Slovenije, ministar za poduzetništvo, energetiku i industrijsku strategiju Kwasi Kwarteng u Ujedinjenom Kraljevstvu morao je smirivati javnost koja je premijeru zamjerila odlazak na odmor usred ekonomskih poteškoća s kojima se zemlja suočava.

image

Vila Planinka

Vila Planinka

Vila Planinka nalazi se u dolini Kokre u blizini sela Jezersko na tridesetak minuta od Ljubljane. Nudi veganske toaletne potrepštine i vodu iz slavine za koju se kaže da je dobra za srce jer ima najveći sadržaj magnezija u Sloveniji. Nijedna od 23 sobe nema električne instalacije u zidovima, WiFi je dostupan samo u predvorju, a u sobama se postavlja samo na zahtjev.

Hotel ima pet zvjezdica, a naglašava da će gosti ondje "osjetiti prirodnu energiju koja blagotvorno djeluje na dobrobit" te da će "usporiti i uskladiti svoj ritam s vlastitom unutarnjom ravnotežom", a sve zahvaljujući četiri energetske točke koje su u dvorištu Planinke otkrivene prije nekoliko stoljeća.

image

Vila Planinka

Vila Planinka

- Bio je jedan od najljubaznijih gostiju koje smo ikad imali i nije imao nikakve posebne zahtjeve. Bio je oduševljen hranom i pićem. Bili bismo jako sretni kad bi svi gosti bili poput njega - rekla je vlasnica hotela Katja Batagelj za Telegraph u subotu navečer nakon što su Johnsonovi otišli.

image

dio jelovnika u Vili Planinki

Vila Planinka

Batagelj je opisala par kao vrlo aktivan. Rekla je da su planinarili, kupali se u lokalnom jezeru i posjetili Postojnsku jamu, niz golemih prirodnih špilja s bajkovitim srednjovjekovnim dvorcem na ulazu. Par je na mali medeni mjesec došao bez djece, dvogodišnjeg Wilfa i sedmomjesečne Romy. Carrie je premijerova treća supruga, vjenčali su se u svibnju 2021. godine, ali ceremoniju proslave održali su tek prošli mjesec.

Vila Planinka reklamira toplice s finskom i infracrvenom saunom te razne aktivnosti u okolnim planinama poput izleta biciklom i romantičnog večernjeg planinarenja. Hotelski restoran u svojoj ponudi oslanja se na lokalne divlje životinje. Tako se na degustacijskom jelovniku u sedam sljedova, koji košta oko 600 kuna, nalaze medvjeđi obrazi i medvjeđi pršut. Slovenija ima najveću populaciju medvjeda u Europi i tamo se on smatra delikatesom.

image

Vila Planinka

Vila Planinka

Područje sela Jezersko, koje je u blizini granice s Austrijom, tamošnja turistička zajednica opisuje kao zeleni biser Europe i popularno je među planinarima, penjačima i brdskim biciklistima.

U isto vrijeme je na godišnjem odmoru bio britanski ministar financija Nadhim Zahawi pa se tamošnja vlada našla na udaru kritika s obzirom na ekonomske poteškoće u Britaniji. Engleska središnja banka nedavno je predvidjela recesiju u pet kvartala koja će početi krajem ove godine i inflaciju od 13 posto, što je više u odnosu na prethodnu procjenu od 11 posto.

Iz ureda vlade ranije su rekli da će premijer biti u toku s događajima dok je odsutan.

image

Vila Planinka

Vila Planinka

- Ja sam ministar za poduzetništvo, ovdje sam, u vašem studiju, u odijelu sam, nisam na godišnjem. Apsolutno smo usredotočeni na rješavanje ovog problema. I ministar financija uvijek je dostupan - rekao je za Sky News. Dodaje kako je u redovnom kontaktu s obojicom, da su upućeni u sve i da iako ne zna gdje je Johnson, upravo se čuo sa Zahawijem preko WhatsAppa.

- Torijevci su srušili gospodarstvo, a sad su nestali - komentirala je laburistica Angela Rayner.

Neka prethodna premijerova putovanja bila su kontroverzna.

image

Postojnska jama

-/Akg-images/Profimedia/-/Akg-images/Profimedia

Prošle godine odmor je započeo u Somersetu taman kad su talibani napredovali prema glavnom gradu Afganistana pa se brzo morao vratiti u Westminster. Nekoliko tjedana kasnije ponovno je bio pod pomnim nadzorom jer je napustio ured da bi na četiri dana otišao na izlet s obitelji. Tad su Britanci i Afganistanci ostali blokirani nakon povlačenja snaga iz Kabula. Tad su iz vladinog ureda na poznatoj adresi 10 Downing Street odbili premijerovo putovanje opisati kao odmor i inzistirali su da je on nastavio raditi.

Laburisti su kritizirali još jedan Johnsonov odmor 2021. zbog manjka transparentnosti. Otišao je u španjolsku vilu ministra Lorda Goldsmitha i stavio besplatan odmor u vili na popis interesa ministara, ali nije ga stavio u parlamentarni registar koji bi mogao zahtijevati objavu više detalja poput vrijednosti boravka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2024 09:59