PROBLEMI S ISPORUKOM

Ljubitelji iPhonea u panici: Zbog kineske politike oko korone isporuka bi se mogla smanjiti i za 30 posto!

Pogon u Zhengzhouu zapošljava oko 200 tisuća radnika, a proteklih dana uzdrmalo ga je nezadovoljstvo radnika strogim mjerama

Ilustracija

 Hector Retamal/Afp

Problemi s covidom Appleovog dobavljača Foxconna u tvornici u kineskom Zhengzhouu mogli bi smanjiti isporuke iPhonea u studenome i do 30 posto, upozorio je upućeni izvor.

Foxfonnova tvornica u Zhengzhouu sastavlja većinu iPhonea koji se isporučuju kupcima širom svijeta, iako ih američki div proizvodi i u Shenzenu na jugu Kine i u Indiji.

Pogon u Zhengzhouu zapošljava oko 200 tisuća radnika, a proteklih dana uzdrmalo ga je nezadovoljstvo radnika strogim mjerama suzbijanja covida 19.

Dana 19. listopada Foxconn je radnicima zabranio obroke u kantinama i naložio im da objeduju u spavaonicama, opovrgnuvši ujedno zastoje u proizvodnji.

Na upit Reutersa da komentira navode o problemima u proizvodnji, Foxconn je Reuters uputio na nedjeljnu izjavu u kojoj tvrdi da uspostavlja kontrolu nad situacijom i da će koordinirati rezervne proizvodne kapacitete sa drugim tvornicama kako bi smanjio eventualne posljedice.

Apple nije odmah odgovorio na zahtjev Reutersa da komentira probleme s Foxconnovom proizvodnjom u Zhengzhouu.

Izvor je istaknuo da ne želi biti imenovan jer informacija nije za javnost, dodavši da Foxconn radi na povećanju proizvodnje iPhonea u tvornici u Shenzhenu.

Problemi s proizvodnjom iskrsnuli su na vrhuncu sezone predblagdanske potražnje za elektronikom pred kraj godine koja znači skok prodaje za kompanije poput Applea.

Posljedice stroge kineske politike nulte tolerancije prema covidu očituju se i u padu aktivnosti u kineskoj industriji u listopadu, prema izvješću državnog zavoda za statistiku.

Indeks menadžera nabave (PMI) u kineskoj industriji se pao je u listopadu za 0,9 bodova u odnosu na rujan, na 49,2 boda, izvijestio je statistički ured.

Vrijednosti niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosti.

Izvješće signalizira i slabljenje inozemne potražnje, koje se očitovalo u padu indeksa novih narudžbi, četvrti mjesec zaredom, navodi Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2023 03:06