KAOS DILJEM EUROPE

Ljudi gube strpljenje, lideri su uspaničeni, a iz WHO-a stižu poruke koje se nikome neće svidjeti

Svjetski lideri sve teže balansiraju između suzbijanja širenja koronavirusa i održavanja ekonomija na životu
Prosvjed u Italiji (gore lijevo); zatvaranje kafića u Francuskoj (gore desno); bolnica u Belgiji (dolje lijevo); građani Londona pod maskama u metrou (dolje desno)
 Marco Bertorello, Fred Scheiber, Kenzo Tribouillard, Isabel Infantes/afp

Vlade brojnih europskih zemalja u utorak su se okrenule određivanju novih restriktivnih epidemioloških mjera ne bi li suzbile rast broja zaraženih koronavirusom i pomogle tvrtkama koje zbog pandemije trpe velike gubitke, javlja Reuters.

Svjetski lideri sve teže balansiraju između suzbijanja širenja koronavirusa i održavanja ekonomija na životu dok čekaju da u opticaj krenu cjepiva koja se trenutno razvijaju.

"Suočeni smo s eksponencijalnim rastom", rekao je njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier tijekom francusko-njemačke ekonomske konferencije u Berlinu. "U Njemačkoj broj novozaraženih koronavirusom raste 70 do 75 posto u odnosu na tjedan prije."

Sjedinjene Američke Države, Rusija, Francuska, Švedska, Poljska i druge zemlje posljednjih nekoliko dana bilježe rekorde kada se radi zaraženima, a jesen će uskoro zamijeniti zima, godišnje doba kada se druženja među ljudima odvijaju uglavnom u zatvorenim prostorima, prostorima u kojima je rizik od zaraze koronom veći.

image
Muenchen, Njemačka
Christof STACHE/AFP

Prema evidenciji Reutersa, od posljedica Covida-19 dosad je u cijelom svijetu preminulo 1.158.056 osoba, a virusom se zarazilo više od 43,4 milijuna ljudi. Covid je do sada u Europi odnio 251 tisuću života, a na Starom je kontinentu dosad zabilježeno 8,54 milijuna infekcija koronom. Europa je 26. listopada zabilježila rekordne 230.892 infekcije, što je značajno više od broja koji je zabilježen 1. listopada, kada je zabilježeno 67.739 slučajeva zaraze.

Stotine Talijana u ponedjeljak je prosvjedovalo protiv novih epidemioloških mjera poput odlike da se kafići i restorani zatvaraju ranije. Mlađi su prosvjednici u Milanu na policiju bacali Molotovljeve koktele, a policija im je uzvratila suzavcem. Torinezi su vandalizirali nekoliko luksuznih dućana, što je dovelo do 10 uhićenja. Talijanski premijer Giuseppe Conte trebao je odobriti mjere za pomoć tvrtkama kojima su nove restrikcije uvedene prošlog vikenda otežale uobičajeno poslovanje. Broj zaraženih na dnevnoj bazi u Italiji u proteklih se manje od mjesec dana poveća osam puta.

Poljaci su također prosvjedovali protiv novih restrikcija, a policija je na to odgovorila suzavcem. Liječnici u Španjolskoj u utorak su napustili svoja radna mjesta kako bi prosvjedovali protiv uvjeta rada. Bio je to prvi takav čin u posljednjih 25 godina. Associated Press piše da se prosvjedi planiraju i u Nizozemskoj.

Ministar unutarnjih poslova Republike Francuske Gerald Darmanin sugrađanima je rekao da se trebaju pripremiti za "teške odluke" nakon što se širenje zaraze u toj zemlji nije uspjelo zaustaviti poprilično restriktivnim mjerama.

image
Prag. Češka
Michal Cizek/AFP

Češki premijer Andrej Babiš u utorak je rekao da će od parlamenta zatražiti da se izvanredno stanje u toj zemlji produži do 3. prosinca kako bi se pokušao zaustaviti rast broja zaraženih koji je jedan od najvećih u Europi.

Ruske su vlasti svojim građanima naredile da i na otvorenom imaju nositi maske, a regionalnim je vlastima poručila da razmotre mogućnost zatvaranja kafića i restorana u večernjim i noćnim satima.

Broj novozaraženih u Belgiji, jednoj od pandemijom najgore pogođenih europskih zemalja, 20. je listopada iznosio više od 18 tisuća, što je gotovo 10 puta više nego što je to bio slučaj tijekom proljeća. Očekuje se da tamošnje vlasti do nadolazećeg vikenda odlučiti hoće li u cijeloj zemlji ponovno uvesti "lockdown".

U utorak je čak i Njemačka, koja se često isticala kao pozitivan primjer u borbi protiv koronavirusa, nagovijestila da je brine porast broja zaraženih, a Altmaier je rekao da će do kraja tjedna broj zaraženih po danu vjerojatno dostići 20 tisuća.

image
Liege, Belgija
Kenzo Tribouillard/AFP

Policijske satove uveli su neki gradovi u Francuskoj i Španjolskoj, a restorani i kafići u Italiji svoja vrata moraju zatvoriti do 18 sati. Sjeverna Irska i Češka zatvorile su škole, a Njemački su dužnosnici u nekim gradovima u blizini granice s Austrijom praktički uveli "lockdown".

Nova studija znanstvenika Imperijalnog koledža iz Londona otkrila je da su antitijela protiv koronavirusa koja su Britanci stekli brzo pala tijekom ljeta, što sugerira da imunitet koji pojedinac stekne nakon infekcije nije dugotrajan. Znanstvenici su također upozorili da oni koji prebole Covid mogu iskusiti pad kognitivnih funkcija.

Dr. Michael Ryan, šef za hitne situacije u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), rekao je da će se možda morati zatvoriti granice unutar Europske unije. "Nema sumnje da je Europa epicentar pandemije", rekao je. Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da bi se trebalo posegnuti za još strožim mjerama za suzbijanje pandemije. "Ako se virus pusti da slobodno kola, može napraviti kaos, pogotovo sada kada pri ruci nemamo cjepivo", rekao je. "Vlade moraju napraviti svoj dio posla, a građani svoj. Ne smijemo odustati."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:25