OTPOR BRUXELLESU

Ljulja se plan EK o uštedi 15% energije: ‘Usvoji li se to, cijela država nam ostaje bez struje!‘

Ministri energetike članica EU odlučivat će o planu na sastanku u utorak, a za njegovo je usvajanje potrebno da ga podrži 55 posto članica EU ili vlade čije države pokrivaju 65 posto populacije EU
 John Macdougall/Afp

Plan Europske komisije o 15-postotnom smanjenju potrošnje plina u razdoblju od kolovoza do ožujka sljedeće godine nailazi na otpor među članicama EU.

Italija, Poljska i Mađarska već su iskazale rezerviranost prema prijedlogu, a Španjolska i Portugal jasno su rekli da mu se protive.

Ministri energetike članica EU odlučivat će o planu na sastanku u utorak, a za njegovo je usvajanje potrebno da ga podrži 55 posto članica EU ili vlade čije države pokrivaju 65 posto populacije EU. Izvori iz briselske diplomacije navode da članice nisu naklonjene toj mjeri jer postoji puno neriješenih pitanja za pokretanje ovakve faze hitnosti. Zabrinutost je razumljiva s obzirom na to da je EU tijekom prošle godine iz Rusije uvezla plin koji podmiruje 41 posto potreba njezinih članica.

Početna točka

Joao Galamba, portugalski državni tajnik za energetiku, već je u nacionalnom dnevnom listu Expresso rekao da je Portugal prisiljen povećati potrošnju plina za elektrane zbog niskog vodostaja, a plan EU nije održiv u njihovu slučaju jer ostavlja Portugal bez struje.

"Za razliku od drugih država, mi nismo živjeli iznad svojih mogućnosti s energetskoga gledišta", citirao je Financial Times zamjenicu španjolskog premijera Teresu Riberu, koja je dodala da prijedlog Komisije ignorira ekonomske i socijalne posljedice. Dodala je da će smanjenje potrošnje plina natjerati zemlju da smanji proizvodnju struje i zaustavi izvoz plina ostatku kontinenta.

"Prijedlog Komisije može biti početna točka, ali ne i cilj", rekla je Ribera, a prenosi Bloomberg.

Tome nasuprot, Robert Habeck, njemački ministar gospodarstva, apelira na europski princip solidarnosti. "Moramo sačuvati plin, a to znači da čak i one zemlje na koje smanjenje opskrbe ruskim plinom nema izravni utjecaj moraju pomoći drugim zemljama. Inače nema europske solidarnosti", rekao je Habeck, čija zemlja 66% svojih potreba za plinom zadovoljava iz ruskih izvora.

Međunarodni monetarni fond je, inače, smanjio predviđanja njemačkoga gospodarskog rasta za sljedeću godinu sa 1,2 posto na 0,8 posto.

Tko koliko ovisi o plinu

Španjolska i Portugal tradicionalno puno manje ovise o ruskom plinu nego ostale europske zemlje, to iznosi 10% njihovih potreba. Obje zemlje kupuju plin putem LNG postrojenja, Portugal među ostalim iz Nigerije i SAD-a. Španjolska je prošli mjesec uvezla plin za 77% svojih potreba putem LNG postrojenja, navodi Bloomberg. Mađarska je pak prošli tjedan objavila izvanredno stanje u energetici i zabranila izvoz plina drugim članicama EU.

Francuska od Rusije kupuje plin za samo 15% svojih potreba i nije se otvoreno suprotstavila prijedlogu, ali je Agnes Pannier-Runacher, ministrica energetike, istaknula da je potrebno "definirati jednake ciljeve za sve". Anna Moskwa, poljska ministrica za klimu, kazala je da se Poljska ne slaže s predloženim mjerama. "Mehanizam solidarnosti ne smije voditi smanjenju energetske sigurnosti za bilo koju članicu EU", navodi Politico stav ministrice čija zemlja 54% svojih potreba za plinom zadovoljava iz Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:56