STISLA HLADNOĆA

Ljuta zima u BiH: VUKOVI se spuštaju u Sarajevo, ali opasniji su ČOPORI PASA lutalica. Građanima savjetuju da ne mašu rukama ako ih napadnu

U Bosni je hladnoća toliko stisla da su se vukovi počeli spuštati nadomak Sarajevu. Dnevni avaz prenosi kako su ovih dana ponovo viđeni u Žunovnici kod Hadžića, ali poručuje da su opasniji psi lutalice koji su zbog snijega ostali bez hrane. Zato su objavili savjete građanima da u slučaju da ih napadne čopor izgladnjelih pasa ne mašu rukama i da kontroliraju disanje.

Naime, psi mogu osjetiti vaše otkucaje srca, upozorava kinolog Refet Hadžić. Sarajevo i drugi gradovi puni su pasa lutalica jer je BiH 2009. zabranila ubijanje pasa. Kako su kontejneri zatrpani snijegom, psi će se organizirati u čopore da bi došli do hrane.

- Ljudi inače nisu hrana za pse. Ali, nekoliko dana gladi može psa natjerati na svakakve poteze - tumači kinolog Hadžić.

Psi lutalice mogli bi biti dodatno ugroženi ako građani poslušaju apel Ministarstva za okoliš da ne bacaju smeće dok ne otopli. - Molimo građane da se suzdrže od nošenja smeća iz domaćinstava dok se ne stvore uvjeti za redovan rad komunalnih poduzeća. Na ovaj ćete način značajno pomoći u ovim vanrednim prilikama da se otpad zbrine na okolišno prihvatljiv način - apelirali su iz ministarstva.

U Tuzli su se čišćenja snijega uhvatile i humanitarne udruge, a jedna od njih je organizirala 'Lopata party' kako bi privukla što više mladih

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 05:26