ZBOG KNJIGE

Ljuti Pompeo usporedio Boltona sa Snowdenom: ‘Riskira da bude kazneno gonjen‘

Edward Snowden je zviždač koji je 2013. prebjegao u Rusiju kad je otkrio da su SAD provodile masovno nadziranje
Mike Pompeo
(Photo by YURI GRIPAS/POOL/AFP)
 Yuri Gripas

Američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo usporedio je u ponedjeljak Johna Boltona, bivšeg bliskog savjetnika američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je o njemu napisao knjigu, s Edwardom Snowdenom, bivšim zaposlenikom obavještaih službi optuženim za špijunažu.

"Iskreno, jako riskira da bude kazneno gonjen s objavom tih informacija", upozorio je američki državni tajnik na Fox Newsu uoči objavljivanja knjige "The Room Where It Happened" ("Soba gdje se to dogodilo") koja je zapravo kronika Boltonovih 17 mjeseci provedenih u Bijeloj kući.

"Svi smo vidjeli što se događa kada ljudi počnu objavljivati povjerljive informacije, kao Edward Snowden. To što je John Bolton napravio nije tako daleko od toga", dodao je Pompeo.

"I iako odluka o pravnom djelovanju treba doći od ministarstva pravosuđa, objavljivanje ovakvih informacija predstavlja prijetnju i udar na SAD", upozorio je američki državni tajnik.

Edward Snowden je zviždač i bivši djelatnik CIA i NSA-e koji je prebjegao u Rusiju 2013. kad je otkrio da su SAD provodile masovno nadziranje te prisluškivanje svojih i stranih državljana. Nakon svega toga protiv njega je pokrenut postupak kaznenog progona zbog špijunaže.

Knjiga Johna Boltona ne donosi laskavu sliku Donalda Trumpa kojeg opisuje kao nekompetentnog, nesmotrenog i opsjednutog ponovnim izborom . Ukratko "nesposobnim za vođenje prve sile svijeta.

Međutim, američka vlada nije uspjela blokirati njezino objavljivanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2024 13:39