STRAVA U PAKISTANU

Ljutita svjetina policajcima otela bogohulnika koji je spalio Kuran: Polili ga benzinom i zapalili!

Pakistanski je zakon o blasfemiji vrlo kontroverzan jer nalaže smrtnu kaznu, no u praksi se ta kazna vrlo rijetko provodi
 AP

Ljutita svjetina u Pakistanu je iz policijske stanice otela i spalila čovjeka optuženog za bogohuljenje zato što je u javnosti spalio Kuran. Policija tvrdi da je čovjek bio duševno neuravnotežen, jer se u pritvoru čitavo vrijeme smijao i recitirao.

Incident se dogodio u predgrađu Bahawalpura u provinciji Punjab , a svjedoci su ispričali da je svjetina brojila na stotine ljudi od kojih mu nitko nije priskočio upomoć, iako je glasno zapomagao i vikao. Osim toga, zabarikadirali su ceste kako policiji ne bi mogla stići pojačanja. Čovjeka su dovukli do mjesta na kojem je navodno spalio Kuran, polili ga benzinom i zapalili. Policajci su objasnili da su bili premoćno nadjačani, unatoč suzavcu kojim su pokušali rastjerati gomilu.

Pakistanski je zakon o blasfemiji vrlo kontroverzan jer nalaže smrtnu kaznu, no u praksi se ta kazna vrlo rijetko provodi. U policijskoj postaji došlo je do brutalnog okršaja između policije i građana, jer su ovi zahtijevali od policajaca da osumnjičenika na mjestu pogube te su ga izvukli van jer policija to nije učinila. Protiv spaljenog čovjeka još nije bila započela niti istraga pa policija još uvijek nije sigurna niti u njegov identitet.

Inače, taj je dio Pakistana poznat po radikalnom Islamu. U njemu se nalazi nekoliko stotina madrasa, vjerskih škola, koje vode različite radikalne sekte. Protiv nepoznatih počinitelja podignuta je optužnica no još uvijek nitko nije uhićen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 01:33